Srbi među narodima koji izumiru

Srbija se, uz Portugal, baltičke zemlje, Rumuniju, Ukrajinu i druge, nalazi u grupi od 11 država čija se populacija sve više smanjuje iz godine u godinu.

Prema demografskim podacima, Srbija godišnje gubi između 35.000 i 40.000 stanovnika. Skoro tri miliona stanovnika starije je od 50 godina, a srpske porodice mahom imaju samo jedno dete. Odnos umiranja i rađanja u Srbiji još od 1956. je takav da ne postoji ni prosta reprodukcija – da deca zamenjuju roditelje, što uzrokuje konstantno smanjenje broja stanovnika. Pored Srbije, stanovništvo gube i komšijske zemlje Makedonija i BiH gde rast beleži jedino islamska zajednica. Do 2050. godine broj država u kojima većinom žive hrišćani i dalje će biti trostruko veći od onih u kojima žive muslimani (151:51). Pored Makedonije i BiH, države u kojima će hrišćani izgubiti većinu su i Australija, Benin, Francuska, Novi Zeland, Holandija i Velika Britanija. Zanimljivo je da će Nigerija, koja će postati većinski muslimanska do 2050. godine i dalje imati ogromnu hrišćansku zajednicu koja će biti treća najbrojnija na svetu.

 

Međutim, broj muslimana ne raste samo u tim zemljama već i u celom svetu, pokazala je najnovija studija Instituta „Pju“ iz Vašingtona. Ukoliko se dosadašnji demografski trend nastavi, islam će biti religija sa najvećim brojem stanovnika do 2070. godine. Procene su da će se sredinom veka muslimanska populacija uvećati za čak 73 odsto, te će tako činiti trećinu svetskog stanovništva. Neke od evropskih država, uključujući Makedoniju i BiH, do tada će postati većinski muslimanske. U Makedoniji će 2050. muslimani činiti čak 56 odsto ukupnog broja stanovnika, dok će u BiH (uključujući i Republiku Srpsku) taj procenat biti oko 50, navodi se u studiji. ,,Glavni razlog rasta muslimanske populacije je taj što oni imaju najveću stopu nataliteta, sa prosečno troje dece po porodici, dok hrišćani taj prosek drže na 2,7. Takođe, najveći procenat stanovnika mlađih od 15 godina su muslimani, čak 34 odsto. Štaviše, populacija islamske veroispovesti će u čak 51 državi činiti većinsko stanovništvo do 2050, a čak 40 odsto hrišćana živeće u saharskoj Africi’’, rekao je Alan Kuperman, direktor instituta “Pju”. Muslimanske porodice u proseku imaju troje dece. U ovom trenutku, hrišćanska populacija je sa skoro 2,2 milijarde sledbenika i dalje najbrojnija, dok islam ima 1,6 milijardi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *