NEKA SE PRIPREMI… ŠPANIJA

 

 

Nakon teksta o uzrocima Grčke krize i dokazivanja hipoteze da je kriza više izazvana problemima u realnom sektoru tj. nekonkurentnosti privrede i problemima u platnom odnosno trgovinskom bilansu u ovom tekstu ćemo prikazati poziciju drugog kandidata za  bankrot o kome se takođe naveliko priča a to je Španija.

Španija je, treba podsetiti nekoliko puta veća od Grčke, prostorno i demografski, za tu zemlju važi teorija da veliki deo privrede čini  turizam i da je turizam jedna od glavnih izvoznih grana privrede.

Po istom redosledu ćemo prikazati trgovinski bilans Španije (bilans robne razmene i bilans usluga).

 

Izvor: www.trademap.org, UN COMTRADE Statistics

Španija je visoko uvozno zavisna zemlja. Njen trgovinski bilans  u perodu od 2006-2010 godine je bio u deficitu za preko 385 milijajardi eura. Jedini način uravnoteženja bilansa tekućih transakcija (ne finansiranja iz podbilansa kapitalnih transkacija) bi bio bilans usluga i dohodaka.

Bilans usluga u istom periodu (2006-2010) je prikazan u narednoj tabeli:

Izvor:Isto,

Pozitivan bilans usluga u periodu od 2006-2010 godine je zbirno posmatrajući  124.3 milijarde eura. Netativan bilans robe i usluga u petogodišnjem periodu u španskoj privredi je oko 260 milijardi eura. Taj deficit robne razmene i razmene usluga je pokrivan zaduživanjem, dohocima,  i prilivom kapitala u Španiju u vidu kredita ili pozitivnim saldom doznaka. Očigledno da je deficit   trgovinskog bilansa po sistemu spojenih sudova uzrokovao pojavu deficita ’’blizanaca’’ što je pravilo a ne izuzetak i doveo zemlju u izuzetno tešku poziciju održavanja međunarodne likvidnosti.

Na primeru Grčke, sada i Španije  se potvrdilo ortodoksno pravilo iz teorije platnog bilansa da finansiranje može dati rezultate samo kratkoročno, da je prilagođavanje jedina opcija u slučaju fundamentalih poremećaja platnobilansne ravnoteže. Primer Grčke, Španije (Portugal u sledećem nastavku) to eklatantno potvrđuju.

 

 

 

7 komentara

 1. Ili da se svi dogovore i napadnu Nemacku…

  Nikada se ekonomija vise ne moze podici ili popraviti ako ne dodje do velikog obrta u nacinu poimanja materijalnog!?
  Svet poznaje model obnove ,nakon ratnih razaranja kao jedan od nacina novog pocetka i za sada je on jedini. Za drugim resenjima se traga ali nema nikakvih naznaka da ista postoje…

  Varijacije na temu ratnih pohoda,kolonijalizma i savremenih medjudrzavnih robno-novcanih odnosa su iscrpljene. Uskoro ce statika poceti da prebrojava topove i avione u analizi buducih trgovinskih bilansa.

  A onda dolazi na red naivnost i glupost naturenog demokratskog pacifizma i svojevoljno odustajanje od sosptvene zastite.
  Koncept da je jeftinije da te drugi brani je glup do imbecilnosti.Sto bi se u Srbiji reklo „Ja sam te rodio ja cu i da te ubijem“…..

 2. „Na primeru Grčke, sada i Španije se potvrdilo ortodoksno pravilo iz teorije platnog bilansa da finansiranje može dati rezultate samo kratkoročno, da je prilagođavanje jedina opcija u slučaju fundamentalih poremećaja platnobilansne ravnoteže. Primer Grčke, Španije (Portugal u sledećem nastavku) to eklatantno potvrđuju.“
  Sve je ovim receno. Sto bi nas narod davno rekoa, protegni se prema guberu.

 3. To pravilo je potvrdilo upravo suprotno ??
  Zapravo je potvrdilo da mozes da se finansiras bezgranicno ako imas svoju a svetsku valutu .Da mozes da dugujes do plafona ako istovremno posedujes dugacku,tvrdu i debelu batinu…Koliki je guber za SAD ili Nemacku…??
  Bas me interesuje kako ce to ortodoksno pravilo da promeni odnos medju drzavama. Kako ce to da se Spanije prilagodi u odnosu na Nemacku ili SAD.
  Logicki to prilagodjavanje moze samo da ide na stetu Nemacke i SAD…Inace, uzrocno posledicno, postavlja se pitanje da li bi Nemacka i SAD bile ono sto jesu i imale taj lazni standard da Spanija ,Grcka i svi ostali redom nisu imali taj slucaj fundametalnog poremecaja platnobilansne ravnoteze..
  Btw. pomenute sile se svojski upinju da nateraju Kinu ,Indiju i Afriku da sad ona povede kolo u tom ortodoksnom teorijskom pravilu platnog bilansa..
  No kako ovi nisu pasli manitu travu i jeli pecurke ludare sva je prilika da ce potonji morati da se late batine u dokazivanju ortodoksnog teorijskog pravila..

 4. „Zapravo je potvrdilo da mozes da se finansiras bezgranicno ako imas svoju a svetsku valutu .Da mozes da dugujes do plafona ako istovremno posedujes dugacku,tvrdu i debelu batinu…Koliki je guber za SAD ili Nemacku…??“
  Naravno da za svako pravilo postoji izuzetak. Koji ga potvrdjuje. A i za Ameriku i Nemacku isto tako vazi da ce mecka zaigrati i pred njihovim vratima. Nema besplatnog rucka.

  „Logicki to prilagodjavanje moze samo da ide na stetu Nemacke i SAD…Inace, uzrocno posledicno, postavlja se pitanje da li bi Nemacka i SAD bile ono sto jesu i imale taj lazni standard da Spanija ,Grcka i svi ostali redom nisu imali taj slucaj fundametalnog poremecaja platnobilansne ravnoteze.“
  Ovo je uobicajena levicarska (ili nacionalisticka, svejedno, slicna je dogma u pitanju) teza koja se u poslednje vreme besomucno pominje. Naravno, apsolutno je netacna. Onaj ko je bolje organizovan i bolje radi, bio je bolji i u vreme prvobitnog coveka, i u vreme robovlasnistva, i u vreme feudalizma, pa i danas. Oduvek su postojali bolji i losiji. Neko pleme je uspevalo da ubije jednog, a neko pleme 5 zeceva, pa je napredovalo.
  Od previse uvoza manje koristi ima onaj cija se roba uvozi, a mnogo vise koristi vlast, pa i narod, u zemlju u koju se uvozi. Potpuno je svejdno kko neko uzima neciju robu na veresiju pa ne plati ili ako je otme. Sa stanovista onog cija je roba, dodje mu na isto. Ne mogu da shvatim kako to da vecina danas govori da su proizvodjaci imali koristi od toga sto je neko uzimao njihovu robu i sada nece ili nema da je plati…

 5. Mile kako je levicarska ili nacionalisticka svejedno,nije svejedno…posebno u svetlu cinjenice da je komentar vise naginjao na desno ali kako je cinjenicno stanje onda mora biti centar…

  Roba je placena ali kako…Ne trazi niko novac za robu ali taj ekonomski koncept podrazumeva i paralelno davanje kredita onome ko bi da plati tu robu. A onda i spekulativno ulaganje u fondove koji su predvidjali brz rast..
  Zar bi zaduzene drzave uvozile robu da nisu imale novac ?? Njima su nudjeni krediti kapom i sakom i to je bio proizvodjacki paket. Potpuno je bilo normalno u prosloj deceniji a i ranije, da vam prodavac robe obezbedi kreditnu liniju. Nesto kao vezana trgovina ili kao most koji grade kinezi…
  Vasa je samo zelja a nase sve ostalo… Sa te strane svak ko je ,kao Grcka,ulagao u infrastrukturu ,dobro je prosao..
  Poverioc sada moze svoju alavost da naplati tako sto ce im i dalje davati kredite ili tako sto ce reci ok. vracajte onoliko koliko mozete u nekom horizontu. Taj horizont u slucaju Grcke moze biti samo 20 ili vise godina, mozda i citavih 50 .To je sada strvar umesnosti pregovora..
  I naravno da je za Grcku bolje da izadje iz euro zone a mozda i iz same Unije. Naime da Unija sadrzi ista drugo sem ekonomskog dogovora onda bi mnoge drzave mogle izaci iz euro zone ali ostati u nekoj „drustveno politickoj Uniji“. Kako ugovorom iz Mastrihta nikada nije zaziveo politicki segment ugovora i kako je to upravo bila svesna zadrska i rezerva clanica prema samoj Uniji, ostaje samo mogucnost da se potpuno istupi iz iste.
  To nije slucaj samo sa Grckom nego da paradoks bude veci to je u ovom trenutku najisplativije i najbolje i za Hrvatsku kao potencijalno najnovijeg clana.I za citav niz drugih,zaduzenih clanica. Uskoro to ce biti slucaj i sa Nemackom jer ona ce morati da potrazi druga trzista koja su van Unije sto ce je dovestu u koliziju sa pravilima koje je sama propisala u Uniji…

  Srbija pak ima interes da bude kandidat i proba da sa te platforme i ona napravi nekakvu infrastrukturu ali samo pod uslovom da javni dug ostane ispod 50% BDP. To joj se naravno nece desiti, cak naprotiv u narednoj deceniji duplirace svoj javni dug,izgubiti svojevoljno neke svoje teritorije a da nece izgraditi nista …Nece podici ni standard cak ce i postojeci morati da se koriguje na dole..
  I sve to bez obzira koja politicka opcija vodi drzavu..?!Model predpristupnih fondova i ponasanja investitora u dosadasnjim slucajevima, sa kanditatima za clanstvo u Uniju, je zavrsen . Srbija je tu zakasnila i ona treba sada da proba da u iznudici izvuce bilo sta od tog statusa.To ce biti tesko ali i brzo vidljivo jer ako izostane znatan priliv investicija do maja ove godine onda znaci da ga nikada nece ni biti. To ce malo poremetiti izbori ali vrlo malo jer izbori su u Srbiji u neku ruku izvesni i predvidljivi.

  Ko toga nije svestan taj nije optimista vec notorna neznalica. Za druga resenja ,koja podrazumevaju enormna odricanja nije spremna nijedna vlast ali ni narod.

 6. „Njima su nudjeni krediti kapom i sakom i to je bio proizvodjacki paket.“
  Pa nisu Grci bili maloumni. Ni Grci, ni bilo ko drugi. Posao banaka je da nude kredite, nije to sad nekakva zavera. Uzimali su kredite, jer je i narodu i vlastima odgovaralo da stvaraju lazni standard.
  Tera li neko srpsku vlast da nemilice stampa zapise? Evo, danas su prodali zapisa za blizu 9 milijardi dinara. I sutra, kada ne budemo mogli to da vratimo, ko ce nam biti kriv? Banke? Dobar deo ovdasnjeg naroda podrzava to zaduzivanje, jer su direktno nakaceni na budzet. Ta grupa prakticno pljacka nas koji nismo na budzetu… Banke krive? Zavera? Sami pali, sami se ubili…

 7. Banke su samo protocni bojler,alat… vlasnici banaka su vec nesto drugo.. To se zove transparentnost jer ako bi, ne samo Grcima vec vecini drzava,bilo predoceno ko su vlasnici investiconih fondova i institucionalnih investitora ,stvari bi izgledale drugacije. Ako su vlasnici fondova i krupnog kapitala vlasnici banaka i ujedno industrijalci onda prica dobija drugi tok..
  Onda je citav ekonomski model podredjen nekolicinini i politicki podrzan od najuticanijih drzava. Ako neke drzave pri tom podrzavaju neke politicke opcije u drugim drzavama i dovode ih na vlast onda je jasno da ce takva vlast zauzvrat podrzati njihov ekonomski model. To su te prozapadne vlade ,u vecini slucajeva.

  To je ekonomski koncept koji je stariji od ortodoksnog pravila teorije platnog bilansa jer mu je roditelj…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *