Home » 0 Miroslav Zdravković » Infostan maphija

Infostan maphija

Pre dva meseca u tekstu “Dan mrmota ili porez za budale” pisao sam o istoj temi link. Nakon dva meseca, finansijski konsolidovan rešim da, kao i uvek nakon 25. u mesecu, se pozabavim sa finansijskim dugovima iz prošlosti.

Na računu na priloženoj slici piše da mi je stanje duga 20.072 dinara, te odoh u Infostan da platim makar pola duga.

Prijatno me je iznenadila činjenica da je ukupan dug 14.432 dinara, što mi je i dokaz da Infostan po automatizmu duplira stanje duga, kako kod redovnih mesečnih izveštaja, tako i kod ovih zaostalih, sudski presuđenih, računa. Ako nisam platio jedan račin, po teoriji verovatnoće,  a u skladu sa programskim genijem koji je angažovan da osmisli softver Infostana, sasvim je izvesno da nisam platio makar još jedan, makar, eto, i da jesam, još nije proknjižen.

Ono što mi je pojačalo adrenalin bila je konstatacija službenika da sam utužen i za prošlu godinu. Na moje pitanje zašto, kada sam sve račune platio, odgovor je bio da je to zbog troškova iz prethodne godine.

I sad, dok sam platio glavni dug, i deo taksi, troškova i kamata, gledam u račun gde piše:

Taksa 1.900,00

Troškovi 5.000,00

Ostali troškovi 480,00

Ukupno 7.380,00 dinara koje ću morati da platim i u ovoj godini na ime nove tužbe od Infostana.

Izraz Maphia sam pozajmio od Saramaga, jer se klasična mafija služi prinudom, ucenom, nasiljem i sličnim metodama, dok je maphia ipak suptilnija, a i institucionalizovana je.

Pitanje koje mi se postavlja je zašto je toliko žalbi na naše sudstvo, kako je sporo i neažurno, a kada Infostan utuži presuđuje se po automatizmu?

U Beogradu, prema rezultatima popisa stanovništva iz prošle godine, živi 1.302 hiljade domaćinstava, a ukupan broj stanova je 1.592 hiljade. Ne znam koliko je stanova i domaćinstava u sistemu Infostana (piše preko 630.000 na prezentaciji ovog preduzeća), ali pretpostavimo, najgrublje, da će Infostan ove godine tužiti 50.000 domaćinstava.

Množeći ovu brojku sa navedenim ciframa dolazimo do prihoda od taksi u iznosu od 95.000.000 dinara, troškova 250.000.000 dinara i ostalih troškova 24.000.000 dinara. Najveći deo prihoda od tužbi ide sudstvu, a manji deo kao dodatni prihod Infostanu usled ove mučne rabote.

Sad, da ne budem lenj, paušalan i preteran, proverio sam i podatke o poslovanju Infostana na postalu APR-a. Ima tu dosta interesantnih podataka.

Na primer, Infostan je poput poslovnih banaka u poziciji da ima veće prihode od kamata (7,7 miliona u 2010) u odnosu na rashode na kamate (1,8 miliona dinara).

Ili, pohvalno je kada neko javno preduzeće smanji broj zaposlenih (sa 157 u 2009. na 148 u 2010. godini), da to smanjenje nije praćeno troškovima naknada fizičkim licima (bruto) po osnovu ugovora, sa 15,5 miliona dinara na 29,1 miliona dinara.

Pošto Infostan posluje sa profitom red je i da se časte članovi upravnog i nadzornog odbora, te je u ove namene potrošeno 5.425 hiljada dinara u 2009. godini, a u 2010. godini se štedelo, te je potrošeno 4.448 hiljada dinara.

Bilo bi interesantno izračunati zbir svih izdataka na upravne i nadzorne odbore javnih preduzeća, poslovnih banaka, drugih privatno-konektovanih-na-državu preduzeća, kako bi se saznao iznos koliko nas košta institucionalno-politička maphia.

Kada se govori o dugovima, čuo sam od poznanika da je pri kupovini stana vlasnik dugovao oko milion dinara Infostanu i za struju, a da je prodajom stana kupovao manji na periferiji od lica koje je dugovalo 400 hiljada dinara, pa su morali prvo da namiruju glavnice dugova dok su im kamate otpisivane.

Tako dolazim do zaključka da je najbolji socijalni program odbijanje da se plaćaju računi. Onda je grejanje besplatno, i sve druge robe i usluge koje se koriste.

Kada bih odbio da plaćam račune, ne bih se više nervirao oko Infostana i načina na koji posluju institucionalne, političke i druge maphie.

Kada se već toliko raspisah, red je i da pustim reklamu za ovo javno preduzeće, te sledi tekst sa zvaničnog portala:

Данас ЈКП “Инфостан” преко свог информационог система и информационе базе података врши обраду података за:

 • преко 630.000 корисника на територији Града Београда у 10 градских општина (Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун и Звездара) и 3 приградске општине (Барајево, Сурчин и Младеновац);
 • 13 комуналних услуга, производа и накнада (одржавање стамбених зграда исказује на уплатници као једна ставка, а састоји се од 6 услуга);
 • 27.653.988 m2 површине станова, гаража и пословног простора, односно укупно преко 199.000.000 m2 збирно за све услуге и накнаде које се наплаћују у СОН за које се обрачун врши по m2;
 • преко 81.000 водомера за наплату воде и услуга канализације на којима се мери потрошња воде за преко 427.000 корисника;
 • преко 35.000 струјомера за наплату заједничке електричне енергије на којима се мери потрошња за преко 332.000 корисника.

ЈКП “Инфостан” је комунално предузеће са најбољом квалификационом структуром од свих предузећа којима је оснивач Град Београд, са 35% запослених са високом или вишом стручном спремом.

4 Komentara na Infostan maphija

 1. “ЈКП “Инфостан” је комунално предузеће са најбољом квалификационом структуром од свих предузећа којима је оснивач Град Београд, са 35% запослених са високом или вишом стручном спремом.”
  Vidis kako je opak visokoskolski kadar…
  Jos da si napisao koliko ih je zaposleno…

 2. Obiđoh google dok ne nađoh ovaj tekst o ovim lopužama. Naime, udarili su takve kamate da je meni na mesečnom nivou negde oko 3500 i svakog meseca za 33% raste, a kako živimo u državi korupcije i nepotizma nemam kome ni da se žalim. Naplaćuju mi kamate i na račune koje sam platio pre više meseci, uz obrazloženje ,, kako to da ne razumete”. Tako nešto vam objašnjava ,,guzica” koja je popila svu pamet ovoga sveta i to sa četiri osnovne. Ostaje mi samo da verujem u boga (bolje n’o u pušku).

 3. Slucajno znam “programskog genija ” koji je to osmislio a koji je gubitkom DS izgubio i pozicije u Infostanu i gradu BG. ( Videti u kadrovskim smenama)
  Genije nije deo kadrovske ekipe Infostana? ( Sto je i meni svojevremeno bilo interesantno dok nisam dosao do saznanja da zaposleni sustinski nisu inicijator nikakve ideje u bilo kojoj sluzbi grada BG i drzave Srbije). To su uvek geniji koji imaju svoje privatne kompanije ??! A poznaju problematiku Javnih preduzeca bezprekorno..??!

  No sve to nije povod mog teksta vec cinjenica da je naplata Infostana najperfidniji javni nacin uzimanja novca koji je svet ikada video. Najprostijom matematikom koja sadrzi samo dve operacije ( sabiranje i oduzimanje) dosao sam do zakljucka da Infostan uzima godisnje “onako” priblizno 1000 eura svakoj zgradi u BG koja poseduje 33 stana.I tako vec decenijama.
  Ako neko misli da izmisljam moze uzeti izvod svoje zgrade u JKP Infostan gde ce videti da na sopstvenom racunu poseduje enorman novac koji zapravo sustinski ne postoji.Novac nije funkcionalan i ne postoji nacin da ga skupstina stanara aktivira po postojecim zakonskim normama koje inace propisuje JKP.
  Naravno nista ne znaci cinjenica da JKP punite 50 godina jer je za vreme hiperinflacije to JKP samoinicijaivno prebrisalo sva dotadasnja davanja i pocelo od Avramove nule.
  I svi gradonacelnici to znaju i svi su krivi i svi su za zatvor. Sa njima i svi javni pravobranioci i tuzioci u kompletu sa sudijama svih sudova. To je javna pljacka protiv koje je pokrenuto zilion postupaka i svi su zavsili u korpi..

  • Rado bih, ali stvarno nemam nerava da se preganjam sa birokratskim aparatom. Zanemarljiv je broj srećnika koji uspeju nešto da realizuju. Zato ko je u mogućnosti da se drži po strani, bolje mu je da ne talasa, jer ako ga opaze, gotov je. U Infostan bi trebalo poslati ,,maricu”, pa sve đuture u ćuzu. Nije mi jasno (a kao da mi je išta jasno?)kako to da se imena rukovodstva infostana ne povlače po novinama i po sudovima. Nemoguće je da samo da par ljudi vidi lopovluk. I to tako transparentan lopovluk koji svako ko plaća infostan može da ga sagleda, uz osnovno poznavanje matematike. Kada se otimaju kamate, nigde vam ne piše ni koja kamatna stopa je u pitanju, samo gotov račun. Kamata u infostanu,daleko je prevazišla banke. O tome nigde ni slovca, a svi plaćamo infostan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>