Ја се зовем Мирсад Сагликли или извоз дронова из Турске у јуну 2021.

Када погледам месечне податке о извозу офанзивних дронова из Турске названих „Барјактар“ одмах осетим неку моћ и имам слику Ердогана у глави. Што бих ја волео да сам Турчин! Али нисам, на жалост.

Здравковићи потичу из Метохије, Ђаковице (тада трговци и занатлије), и ово српско презиме се раширило по Косову, Косовском Поморављу, и бекством од насилних Албанаца, од почетка до краја XVIII века,  насељавали су се у Врању, Лесковцу, па у облику левка сужавали долином Јужне и Велике Мораве.

Како да будем Турчин уколико се поносим чињеницом да су Здравковићи скоро 250 година власници земље на саставцима две Мораве, у центру Триморавља? Мада, кад боље размислим, шта је ту за понос? (сетим се оног Домановићевог вола мислиоца (https://www.makroekonomija.org/knjizevnost/razmisljanje-jednog-obicnog-srpskog-vola/))

Морао бих да одем до Ђаковице или да потражим по архивској грађи коју Бугари и Немци нису однели или спалили (линк) а како бих пронашао свог (линк) сурдепача Турчина који се посрбио јер је оженио моју сурдепачу Српкињу, па због ње, грешан, прешао у православље. Када њу, сурдепачу, пронађем, са гнушањем ћу је се одрећи као верски нетолерантне и српски затуцане.

Ал` опет одох предалеко, све сам дементнији и о чему год да почнем да размишљам на крају искаче лепа слика Ердогана и Барјактара.

У јуну 2021. извоз летелица из Турске вредео је 25,4 милиона долара, а у првој половини (ПП) 2021. достигао је вредност од 154,2 милиона долара и само је 15% мањи од вредности у 2020. То значи да ће бити знатно већи, можда и двоструко, до краја 2021.

Осим најсигурније муштерије, Азербејџана, у јуну су се мало обновили и Украјинци, а чак је уписан извоз у САД за само 8 хиљада долара. Када погледамо количине у Азербејџан је отишло 33,2 тона, у Украјину 1,9 и у САД 1,1 тона ових производа.

Када поделимо вредности са количинама долазимо до јединичних цена. Турци су се показали као добри трговци и коначно су спустили цене сталним муштеријама из Азербејџана, са 1.189 долара по килограму у мају на 759 долара у јуну. Шта тек рећи за продајну политику Украјинцима? Само 232 долара по килограму? Азери би, као највећи купци, могли да се наљуте због ове турске великодушности и продаје по пожарним, распродајним (fire sale) ценама.

Већ на Американце не би смели да се наљуте. Ипак су Турци од Амера преузели и мало усавршили технологије беспилотних летелица. Американцима се продају ове летелице по симболичној цени од 4 долара по килограму, тек да се упише продаја, јер ако би био поклон не би се ни регистровао овај успех турске економије и технолошког развоја.

Ето, какву инспирацију и жељу за историјском потрагом о мом правом пореклу буде ови подаци о турском извозу дронова. За скоро сат времена док ово пишем, прикупљам и анализирам осећам се као Мирсад Сагликли (Sağlıklı) и у правцу његових корена ћу наставити са истраживањима.

Ја се зовем Мирсад Сагликли, из племена старих Азeра.

СТО/УНКТАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *