Sa legalnim cigaretama u svetlu budućnost!

Јако је мало производа са којима се Србија може похвалити да је изнад 1,4% од производње у ЕУ, тј. изнад свог удела у становништву ове интеграције без које не можемо, ни другог пута немамо. Малине, дуње, вишње, шта још?

Изашло је саопштење Евростата насловљено са „Пад производње цигарета“, о великом паду производње са 487 на 447 милијарди, из 2016. у 2017, и како су главни произвођачи Немачка, Пољска, Румунија, па Грчка, Португалија и Бугарска. Да смо те среће па да смо постали чланица, а не као гладно куче на трци што јури покретног зеца, били бисмо на четвртом месту, иза Румуније, са 7,3% од производње ЕУ, што је пола од румунске али скоро дупло више од Португалије, Грчке и Бугарске.

Међу земљама које пријављују Евростату податке Србија је имала највећи релативни пораст производње од 2011, за 77,1%. Пољска и Румунија су имале значајан пораст, Португалија само за 5%, док су остале земље имале пад, чак до 83% у Шпанији.

Фискална консолидација у Србији, крајем 2012, изазвала је пад легалне потрошње цигарета, што је довело и до пада производње у тој и у 2013. години. Али, извозне могућности су неограничене, па је од тада почео огроман пораст производње и извоза. У Кини или Јапану цигарете произведене у Србији су међу првих пет куповних могућности.

Рођени брат ми је умро од рака плућа (пушећи легалне цигарете), а и ја се спремам за исти мотајући дуван купљен ван ових српских производних и извозних успеха. Од нечега мора да се умре ако се већ не зна због чега мора да се живи. Ови подаци Евростата ме радују јер су доказ да су страни инвеститори неопходни за производни и извозни успех.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *