Srbija u svetskom izvozu gaćica

Некада давно, и не тако давно, Србија је имала јунака за извоз. Трагедије два светска рата а затим и „усташко друго полувреме“, деведесетих година прошлог века, значајно су смањиле јуначки део становништва, доста се и раселило, па је сада јунака тешко и наћи. А можда их и сада има много, али су под буком промоција парада поноса и других цивилизацијских достигнућа негде далеко од хипнотички дириговане пажње ТВ зомбија.

Сад, ако јунака баш више и немамо за извоз, а оно се женске гаћице у Србији производе у изобиљу. Чак 251 тона гаћица од вештачких материјала пласирана је ван Србије у 2015 години, по просечној цени од 14.825 евра по тони. Рекордна количина у извозу била је 497 тона у 2009 години, што упућује на огроман потенцијал за даљи раст производње и извоза.

Женска интимна одећа: спаваћице, гаћице, пиџаме, баде мантили и слично, налази се на 153. месту према вредности извоза у августу (1.287 хиљада евра), а у периоду јануар-август извоз је повећан за 10,5%, са 13,9 на 15,4 милиона евра.

Овај сегмент светског извоза вредео је 11,4 милијарди евра у 2015. години, и повећан је са 7,5 милијарди евра у 2008. години. У свету може да влада економска криза, али женске интимне потребе за одећом се морају задовољити, те је даљи пораст овог тржишног сегмента гарантован.

Србија се налази на 39. месту у свету са 23,5 милиона евра и у 2015. години је претекла Израел, Колумбију, Хрватску, Литванију и Бугарску, према вредности извоза. Са друге стране, Сингапур је имао већи пораст извоза од Србије, што разбија стереотипе о њиховом ај-тију и нашој јевтиној радној снази. Можемо ми и једно и друго: и програме и женску опрему.

Бољи ранг од нас од комшија имали су Румунија на 21. месту (73,9 милиона евра) и Бугарска на 22 (59,8 милиона евра). Међутим обе су смањиле вредност извоза у претходних 15 година, Мађарска је чак преполовила. То даље значи да ћемо ми у наредних 15 година постати производни и извозни центар произвођача ових неопходних производа за читав регион, а и шире. Јесу Турци на 8. месту са 281 милион евра (339 милиона у 2001. години), али ако су их наши чукундедови тукли као јунаци, можемо и ми данас да их „потучемо“ у извозу женских гаћица, спаваћица, баде мантила и сличних производа. Не баш данас, а оно у наредних 10-15 година.

Ови производи из Србије највећим делом иду у Италију, а знатно мање у БиХ, Словачку, Црну Гору, Немачку и Русију.

Када се фокусирамо само на женске гаћице од вештачких влакана, а остале интимне елементе оставимо по страни, Србија се пење на високо 27. место у свету, са 14,8 милиона евра у 2015 години, са Турском на 25 месту, те и са извесношћу да смо је претекли у 2016 години, на основу раста извоза у периоду јануар-август. Остаје испред Србије Румунија на 19 месту (22,3 милиона евра), али је и она лако достижан циљ, када се узму у обзир тенденције у бројевима.

И тако, била је ово некада земља јунака…

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *