BDP i BDP po stanovniku, prema kupovnoj snazi domaćih valuta, neka poređenja

Srbija je 2012. godinu, prema podacima MMF-a, završila sa 0,02% manjim BDP-om, prema kupovnoj snazi domaće valute, od Hrvatske. U 2000. godini BDP Srbije bio je manji za 12,85%, u 2008 godini manji za 8,04%, da bi za četiri godine razlika između veličina ekonomija bila istopljena bržim potonućem hrvatske ekonomije od srpske. U 2013. godini se procenjuje da će Srbija imati veći BDP za 1,1%, razlika će biti najveća u 2015 godini, 2,3% u korist Srbije, dok nakon te godine MMF očekuje brži oporavak Hrvatske, jer će Srbija usporiti sa ekonomskim rastom usled velikog povećanja obaveza za servisiranje javnog duga.

Šta se može zaključiti iz ovih podataka? Dve stvari. Prvo, opsesivno jurenje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom neće doneti nakakve ekonomske koristi građanima Srbije. Srbija će imati veću ekonomiju od nove članice EU, Hrvatske, a uprkos njenom učlanjivanju, zato što ekonomske tendencije i trendovi imaju jako malo veze, ukoliko bilo kakva veza postoji, sa velikim političkim datumima. Drugo, finansiranje veće potrošnje od moguće danas, znači veće obaveze za finansiranje javnog duga, i manju potrošnju sutra.

Pošto Srbija ima više stanovnika od Hrvatske, po stanovniku će prosečan standard njenih građana u ovoj godini biti niži za 41,2%, mereno kupovnom snagom domaće valute, a ne tekućim valutnim kursevima.

Druga tabela prikazuje BDP po stanovniku zemalja u okruženju od 2000 do 2017 godine. U odnosu na 2000 godinu Srbija će i u 2013. i u 2017. godini biti jedino razvijenija od Bosne i Hercegovine i Albanije.  Pošto je BDP po stanovniku u tekućim dolarima
priloženi podatak sadrži u sebi i dolarski rast cena. U periodu od 17 godina najmanji rast BDP-a po stanovniku imaće Slovenija (91,9%), a najveći Bugarska (198,5%), praćena Rumunijom (168,8%). Srbija ima procenjen rast od 125,1%, što je manje od Albanije, Bugarske, Turske, Bugarske i Rumunije, a više od Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

U ovim podacima veliki uticaj ima procenjeno kretanje stanovništva. U MMF-u rade birokrate, pa su kao  i svi ljudi podložni greškama. Tako su za Srbiju stavili podatak o povećanju broja stanovnika za 0,7% u 2017. u odnosu na 2000 godinu. Ukoliko bi „ispravili“ podatke, te smanjili broj stanovnika, Srbija bi se pridružila vrhu liste, Bugarskoj i Rumuniji, jer usled smanjenog broja stanovnika BDP po stanovniku ima brži rast. U periodu od 17 godina Turska ima najbrži rast broja stanovnika od 23,5% (sa 64,3 na 79,3 miliona), a Bugarska najveći pad za 13,1% (sa 8,1 na 7,1 miliona).

 

 

3 komentara

  1. To je kad se izvede zakljucak gledajuci napred ali onda se treba setiti mudre misli velikog Mao Ce..
    Dakle,jurenje onog sto nece doneti ekonomsku korist ne znaci i da nejurenje nece doneti ekonomsku stetu…

    Srbija nikada nije bila u poziciji da bira izmedju dobrog i loseg vec uvek izmedju dve lose opcije..

  2. E moj Zdravkovicu. Sad neka tvoja koleginica na Prvoj kaze kako „poboljsavamo kvalitet duga“. Ne znam kako je nije sramota. Sta ce covek sve da cuje u ovoj ludoj drzavi. I jos objasnjava kako smo se genijalno razduzili u januaru – tako sto smo uzeli novi kredit sa nizom kamatnom stopom, pa je onda dug manji… Da nije tuzno, bilo bi smesno…

  3. Nije se nas GDP povecao toliko u odnosu na Hrvatsku vec mi imamo veci pad populacije oni 1% a mi nesto ispod 10%.
    Pravi dobitnici su Albanija, Turska, Slovacka koje imaju i veci rast GDP po stanovniku i porast populacije. Cak i Kosovo tu bolje stoji. Bez nataliteta nema ni privrede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *