Broj penzionera i dalje u lakom padu; VIII 2013

Према подацима из Статистичког билтена фонда ПИО, у августу је исплаћено 1.734.437 пензионерских чекова, што је за 971 чек мање него у јулу 2015 године. Тако је шести месец узастопно смањен број чекова/пензионера, те је од фебруара број пензионера смањен за 7.634. Наш народ има изреку „зрно по зрно погача“.

Уштеда фонду ПИО и министарству финансија од мањег проја пензионера све је већа: од скромних 20 милиона динара у марту, сада је већ 181,8 милиона динара у августу, а кумулативна је за ових 6 месеци 604,4 милиона динара. „Камен по камен – палача“, рекли би народи у суседству.

Осим каснијег одласка у пензију, на овај пад броја пензионера утицала је и повећана смртност у мајчици Србији: према подацима РЗС-а објављених у Статистичком билтену РЗС за јул 2015 године, број умрлих је повећан за 5,7%, са 8.357 на 8.833 у просеку месечно.

Остаје непознаница, какви би ефекти били да су пензије смањене у складу за жељом и намером бившег министра финансија за 20%, како у погледу буџетских уштеда, тако и у погледу повећане смртности. Али, биће дана да се још теже и болније мере спроведу, а да би нашој деци било боље.

Највећи број пензионера је смањен у категорији запослених – инвалидске пензије, за 5.361 од фебруара, и у категорији пољопривредника – старосне, за 3.695 чекова.

Највише је смањен број пензионера/чекова у филијали Прокупље, за 6,7%. Овај податак индицира неку даљу будућност након историјског помирења Срба и Албанаца, а у складу са „нашим“ интересом да се изгради аутопут од Ниша до Приштине…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *