Евростат: Већина региона главних градова у ЕУ имала је релативно млађе становништво у 2021.

У 2021. у ЕУ (линк) медијална старост становника била је 44,1 година, што је повећање са 43,9 година у 2020. Већина региона главних градова у ЕУ имала је релативно младо становништво, али најмлађе су имали удаљени региони Француске Mayotte (17,7 година) и Guyane (26,3 година).

У ЕУ је било и 8 региона у којима је медијална старост премашила 50 година и они су излистани у приложеној табели.

Евростат база података

Српски региони су били рангирани у горњем делу табеле или при средини, попут Војводине и Београда, а према растућој старости становништва.

За Србију нема података о медијалној старости у 2021. али је највероватније идентично повећана као и у ЕУ са 43,9 на 44,1 година.

Старије становништво у Европи од Србије имају Италија, Немачка, Португалија, Грчка, Бугарска, Шпанија, Лихтенштајн и Хрватска док Литванија има исту медијалну старост. Најмлађе становништво у Европи имају Турска, Исланд, Албанија, Кипар и Ирска.

Промена медијалне старости становништва под утицајем је (1) стопе фертилитета, (2) просечне дужине старости и њене промене и (3) нето миграција.

У односу на 2010. највеће просечно старење становништва имале су Албанија (5,7 година), Шпанија (4,8), Португалија (4,6), Ирска (4,5) и Грчка (4,4). У Србији је просечна медијална старост повећана за 2,7 година што је упоредиво са суседним Црном Гором, Румунијом, Бугарском и Хрватском.

Шведска је једина земља у Европи која је смањила медијалну старост становништва услед великог прилива миграната.

Исто

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *