Ekonomska kretanja u Kini

Prema podacima nacionalnog statističkog zavoda Kine u septembru je međugodišnji rast dodate vrednosti u industriji iznosio 9,2% dok je kumulativna stopa rasta, u periodu januar-septembar, iznosila 10%. Septembar je bio 6 mesec uzastopno sa jednocifrenim stopama međugodišnjeg rasta. U odnosu na 2007. godinu ukupna industrijska proizvodnja povećana je za 81,7%, dok je u SAD i EU još uvek ispod predkriznog nivoa. U tabeli su indeksi rasta u odnosu na 2007. godinu po delatnostima, kao i godišnje stope rasta dodate vrednosti.

Investicije u osnovna sredstva iznosile su 21,8 hiljada milijardi yuana (2.724 milijarde evra), u periodu januar-avgust, i povećane su za 20,2% u odnosu na isti period 2011.

Prodaja potrošne robe, u periodu I-IX) iznosila je 14,9 hiljada milijardi yuan-a (1.868 milijardi evra), i povećana je za 14,1% u odnosu na isti period 2011.

Međugodišnji rast cena u septembru iznosio je 1,9%, dok je prosečan nivo cena u periodu I-IX povećan za 2,8%, u odnosu na isti period prošle godine. Rast cena je pod najvećim uticajem poskupljenja morskih plodova i svežeg povrća.

Jedan komentar

  1. Mislim da kineski ekonomski model sve vise ulazi u ler. Za Kinu je PPI kao indikator inflacije vjerovatno mnogo bitniji nego CPI mjera zbog same strukture kineske ekonomije koja je takva da 75% privrede industrija dok je tek 25% potrosnja, od koje pola odlazi na hranu. Obzirom da je PPI je iznad 10% tako da sam veoma sam skeptican po odrzivosti profitabilnosti kineskog korporacijskog sektora sa trenutnim modelom privrede. A ovo opet pred Kinu postavlja neka neprijatna pitanja o buducem ekonomskom modelu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *