Promene broja zaposlenih u upravi i po delatnostima, 2008-2011

Iz dve tabele o promenama broja zaposlenih po okruzima i opštinama u periodu od septembra 2008. do septembra 2011. godine može se videti struktura promene broja zaposlenih po delatnostima, okruzima i opštinama.

Problem u tumačenju promene broja zaposlenih predstavlja metodološka promena obuhvata delatnosti. Što je 2008. godine bilo razvrstano kod nekretnina i ostalih usluga, sada je detaljnije podeljeno u više uslužnih delatnosti. Isto tako, odvojeni su snabdevanje električnom energijom i vodoprivreda, te je došlo do rasta zaposlenosti, ali je verovatnije da je deo uslužnih delatnosti pripojen vodoprivredi.

Slično važi i za zaposlene u državnoj upravi. Rast broja zaposlenih u beogradskim opštinama može da bude posledica rasta broja zaposlenih u republičkoj administraciji, ili u Novom Sadu u pokrajinskoj administraciji, a ne u lokalnim organima uprave.

Od smanjenja broja 255.319 lica, najveći broj pripada preduzetničkom sektoru – 166.556 lica, što je 65,2% ostvarenog pada.

Nakon preduzetničkog sektora najviše je pogođena krizom zaposlenost u prerađivačkoj industriji (smanjenje za 71.435 lica), saobraćaju (22.257), u trgovini (17.197), poljoprivredi (14.505), građevinarstvu (10.719), u uslugama smeštaja (3.341) i rudarstvu (985 lica). U gotovo svim zemljama u okruženju, ali i u svetskoj ekonomiji, pad po delatnostima je bio u istim delatnostima kao i u Srbiji. Intenzitet pada je svakako različit po zemljama.

Rast broja zaposlenih u obrazovanju (za 4.964 lica), u državnoj upravi (za 816 lica) i u zdravstvu (71 lice) predmet je analiziranja na nivou opština.

Kada se posmatra zaposlenost po polu, muškarci su platili veću cenu krize od žena: broj zaposlenih muškaraca smanjen je za 180.314, a žena za 75.005 lica.

Pri opštem minusiranju broja zaposlenih po okruzima Sremska oblast je povećala broj zaposlenih u pravnim licima za 1.981 lice (2.895 žena), dok je broj zaposlenih žena povećan uprkos ukupnom padu još u Južnobačkom, Severnobanatskom i Topličkom okrugu (koji su sada modernizovani u oblasti). I u Beogradu je broj zaposlenih žena u pravnim licima povećan čak za 9.249 dok je broj muškaraca smanjen za 20.299 lica.

Broj zaposlenih u poljoprivredi je najviše smanjen u Vojvodini (koja i ima najviše zaposlenih u ovoj oblasti), dok su simboličan rast imali Zlatiborska i Severnobačka oblast.

Pri padu broja zaposlenih od 71.435 lica Sremska i Toplička oblast zabeležile su skroman rast.

Snabdevanje električnom energijom i vodoprivreda imale su rast u svim oblastima Srbije, što je najverovatnije posledica metodoloških promena u obuhvatu delatnosti.

Pet oblasti u Srbiji imalo je rast broja zaposlenih u građevinarstu, pri ukupnom smanjenju broja zaposlenih za 10.719 lica.

U trgovini je rast broja zaposlenih lica imala Vojvodina, dok je najveći pad imala Nišavska oblast. Uputno je videti koliko je velikih šoping molova otvoreno u Nišu od izbijanja krize.

Broj zaposlenih u saobraćaju najviše je smanjen u Beogradu, a simboličan rast je imala Mačvanska oblast.

Finansijski sektor je imao najveći rast broja zaposlenih u Beogradu, a najmanji u Vojvodini.

Državna uprava je povećala broj zaposlenih lica za 816, u čemu u Beogradu za 776 lica, dok je Južnobačka povećala broj za 670 lica.

Broj zaposlenih lica u obrazovanju povećan je najviše u Vojvodini.

Zdravstvo je povećalo zaposlenost u Beogradu, dok je smanjenje imala Vojvodina i Centralna Srbija.

Preduzetnički sektor je imao pad u svim oblastima Srbije, izuzev u Jablaničkoj oblasti.

Detaljna tabela po opštinama prikazuje promene u broju zaposlenih u državnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu, i u svim ostalim oblastima. Opštine su rangirane prema promeni broja zaposlenih u državnoj upravi.

Rast broja zaposlenih u upravi imale su 43 opštine i grada, dok je njihov broj smanjen kod 118 gradova i opština. Gradovi su posebno bili aktivni u zapošljavanju, najviše Požarevac, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Niš, Vranje, Novi Pazar, Prokuplje, Valjevo, Smederevo, Šabac, Čačak, Sombor i Jagodina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *