U Beč putuje 320 samohranih roditelja iz Jagodine

http://www.politika.rs/scc/clanak/441012/U-Bec-putuje-320-samohranih-roditelja-iz-Jagodine

Град из буџета даје незапосленим трудницама и породиљама 12.000 месечно, сваком рођеном детету 200 евра, за свако четврто и пето дете 200 евра месечно до пунолетства

JАГОДИНА – У организацији Скупштине града Јагодине од 4. до 7. новембра Беч ће посетити 350 Јагодинаца, од којих је 320 самохраних родитеља, изјавио је данас на конференцији за међе председник Скупштине града Драган Марковић – Палма.

Све трошкове боравка у Бечу сносе донатори, ни један динар из буџета неће бити потрошен на ово путовање, као што није ни за ранија путовања, истакао је Марковић.

„До сада у иностранство нисмо водили самохране родитеље, из више разлога, нису имали коме да оставе децу, сада смо позвали око 900 родитеља, али ови други нису могли да иду из оправданих разлога”, рекао је Марковић, који ће бити на челу ове делегације.

Како је навео, самохрани родитељи теже живе него када су мајка и отац поред детета и деца су ту највеће жртве.

„Ми не желимо да утичемо на то које крив, отац или мајка, да улазимо у породичне проблеме, али апелујемо на оне који су у браку да су деца закон и да требају превазићи проблеме, свађе, да постоји толеранција у породици”, казао је Марковић и додао да ће општина породицама помагати и убудуће.

„Буџет ће и даље трошити грађани који га и пуне”, поручио је, те подсетио да општина 15 година помаже деци, а посебно самохраним родитељима – на пријемима у Скупштини града, преко Центра за социјални рад сваког месеца добијају помоћ, такође приликом поласка у школу.

Он је додао и да је цена вртица у Јагодини међу најнижима у Србији, а до недавно је била и најмања у Европи.

Марковић је подсетио да град из буџета даје незапосленим трудницама и породиљама 12.000 месечно, сваком рођеном детету 200 евра, за свако четврто и пето дете 200 евра месечно до пунолетства.

Он је навео и да ће у Бечу политичко-привредна делегација имати неколико састанака, да ће посетити неколико општина у том граду, разговарати са председницима тих општина и са једном опозиционом партијом.

„У било који град када смо одлазили, увек нам је био главни интерес Србија, не само град Јагодина. Борили смо се за економску сарадњу, али и против неправде која се годинама проводила над Србијом и могу слободно да кажем да сам радио, иако нисам министар, као да имам неколико министарских функција. Тако ћу радити и у наредном периоду”, поручио је Марковић.

Директорка Центра за социјални рад Бисерка Јаковљевић рекла је да су мајке које самостално брину о деци али и остали, поздравили овај позив града, јер како су рекли, „неко мисли и на њих”, преноси Танјуг.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *