Naklo (Peć)

Накло се налази око 7км и од Пећи. Село је у равници између магистралног пута Пећ – Приштина и старог пута Пећ –Будисавци.

На сеоском гробљу има много старих камених плоча и крстова. Темељи сеоске цркве врло су добро очувани. Верују да је постојала и пре 300г и да се звала Св. Тројица. У непосредној близини ових старих темеља мештани су импровизовали другу црквицу. Под куполицом од грана и лишћа, на мермерном постољу, у време верских празника пале свеће и остављају прилог у новцу. Гробље је брижљиво уређено, пуно је цвећа, орахови и борових стабала.

У селу живи 35 српских и 12 шиптарских. 29 српских п се доселило из Црне Горе пре 150г, док је 1 дошла, такође из Црне Горе 1921г.

Армуш, 7к, старином су из Шекулара, а у Метохију су досељени још у турско време. Претходно су живели у Осоју, Требовићу и Лабљану. Св. Јован, мс св. Илија.

Барјектаревић 4к. Старином су из села Петњика код Иванграда, одакле су се доселили још у турско време. Св. Никола.

Корићанин 1к. Старином су из Мартиновића у ЦГ. Због крвне освете пребегли су у Корита код Мојковца и узели ново презиме. У Накло су се населили још у турско време. Св. Јован.

Марковић 8к. Старином су из села Улотине у ЦГ. У Метохију су се доселили пре 150г. Претходно су живели у Лоћанима, Благајама, Наклу и Гораждевцу. Св. Јован, мс св. Јован летњи.

Марковић 1к. Не чувају предање о пореклу. Овде су живели још у турско време. Св. Ранђео.

Павићевић 1к. Доселили су се из Трепче код Иванграда 1921г. Извесно време су живели у селу Добруши. Св. Ранђел, мс Алесендровдан.

Поповић 6к, старином су из Дробњака. Касније су живели у Шекулару. Овде су од турског времена. Ђурђевдан, мс св Илија.

Цалић 3к, у Накло су дошли из Шекулара још у турско време. Ђурђевдан, мс Илиндан.

П.С. Накло је 1971 године имало 1011 становника, у томе 813 Срба, 178 Албанаца и 13 Црногораца, а 1981 године имало је 595с, у томе 394 Срба, 175 Албанаца и 3 Црногорца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *