Izvoz kukuruza i svinja iz Srbije

Pre više od dva veka Srbija je bila zemlja prepuna svinja. Svinjski trgovci su bili najbogatiji ljudi. Kada je počeo Prvi srpski ustanak starešinske pozicije su se dobijale na osnovu svinjskog bogatstva: što više svinja Austrijancima, to više pušaka za bunu.

Problem je nastao u trenutku kada smo sve svinje izvezli iz Srbije. Od tada izvozimo kukuruz kako bi smo hranili naše svinje po belome svetu.

Šalio sam se.

Problem cenovnih dispariteta, manjka prerade u odnosu na proizvodnju i izvoz viših faza prerade nisu cilj ovog teksta.

Video sam na portalu USDA da je Srbija sedmi svetski izvoznik kukuruza sa udelom do 2,25% u ukupnom svetskom izvozu, pa rekoh da objavim. USDA isključuje iz svetske trgovine unutrašnji promet u EU, već samo daje neto podatke o trgovini sa ostatkom sveta.

Prema podacima STO, ispred Srbije su i Francuska, Mađarska i Rumunija. O reeksportu preko Rumunije sam već pisao, a podaci o količinama i jediničnim cenama to dokazuju.

Kad sam već krenuo u pisanje, odvojih još par minuta da povučem i podatke o izvozu svinja, svinjskog mesa i njihovim jediničnim cenama.

Nikad se nezna. Možda ćemo opet u svinjske trgovce.

Jedan komentar

  1. Svakako da ce u narednom periodu Srbija podici poljoprivrednu industriju. To ce se desiti sa ili bez drzave,to ce se desiti sve i da drzava organizovano ometa razvoj poljoprivrede. Tu vise holandski lobi ne moze nista jer se radi o instinktu za opstanak..
    To je sigurno kao izlazak sunca svakog jutra….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *