Popust za prepodnevno umiranje

http://www.pogrebneusluge.org/popust-za-prepodnevno-umiranje/

Kragujevac — Pomalo morbidno zvuči zahtev JKP “Groblja“ da onog koji umre između sedam i tri popodne, prevoze do groblja za 2.246 a onog koji premine noću za 4.494 dinara.

Pljušte zahtevi komunalnih preduzeća za povećanje cena usluga.

Posle “Vodovoda“, koji cene svake godine usklađuje sa rastom troškova na malo, na adresu Gradskog veća nedavno je stigao i zahtev JKP “Čistoća“, koje smatra da njihove cena treba da porastu 20 odsto.

Ako se u obzir uzme i namera “Energetike“ da cenu toplotne energije obračunava po novom sistemu, utrošku a ne kvadraturi, zbog čega su neki potrošači dobili višestruko veće probne račune, mnogi Kragujevčani će verovatno poželeti da nestanu sa ovog sveta. Međutim, tek tu ih čeka neprijatno iznenađenje, pošto su “Gradska groblja“ uputila zahtev da cene prevoza i ukopa pokojnika porastu čak 25 odsto.

Iako je reč samo o zahtevima, izvesno je da će cene porasti, budući da rukovodioci preduzeća ovakve odluke nikad ne donose sami, već kada za njih dobiju odobrenje onih koji su ih na ta mesta i postavili.

Od novih brojki može da se zavrti u glavi, ali problemi nastaju tek kada se u proračun unese zahtev JKP “Gradska groblja“. Povećanje cene 25 odsto znači da će sahrana koštati 9.146 dinara, a ukoliko se, ne daj bože, prilikom kopanja rake naiđe na busenje ili beton, zbog otežanih okolnosti rodbina pokojnika moraće da izdvoji 13.720 dinara.

Pošto pokojnike prethodno treba prevesti do groblja, u zahtev za povećanje ukalkulisana je i ta usluga. A kada se pogleda predloženi cenovnik, Kragujevčanima će biti najbolje da umiru od sedam ujutru do tri po podne, pošto je u tom periodu prevoz nejjeftiniji, 2.246 dinara. Prevoz od 15 do 22 sata košta 3.370 dinara, a ako neko umre tokom noći, njegov prevoz bližnji će morati da plate 4.494 dinara.

U obrazloženju zahteva “Gradska groblja“ navode da trošak pogrebnih usluga ne utiče na životni standard građana, jer se, kako kažu, pojavljuje tek svake petnaeste godine. Cene nisu menjane godinama i povećanje od 25 procenata bilo je neminovno, smatraju u ovom preduzeću.

Imajući u vidu “deplasiranost postojećih cena“, “Gradska groblja“ su rešila da neke druge usluge budu duplo skuplje, pa će tako zakup grobnog mesta na period od deset godina koštati 3.226 dinara.

Izvor: Politika

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *