Šta je to država?

Два чланка са портала Б92 и један са Јутарњег.

 

15 godina zatvora za bivšeg južnokorejskog predsednika

Seul — Bivši južnokorejski predsednik Li Mjung-bak osuđen je danas u centralnom okružnom sudu u Seulu na 15 godina zatvora.

IZVOR: BETA/AFP PETAK, 5.10.2018. | 10:10

Sedamdesetšestogodišnji Li, koji je bio predsednik od 2008. do 2013, proglašen je krivim za korupciju i proneveru sredstava, i pored zatvorske kazne određena mu je i novčana kazna od 13 milijardi vona (10 miliona evra).

Li koji je negirao većinu optužbi podignutih protiv njega nalazi se u zatvoru u Seulu od hapšenja u martu. Ima nedelju dana da se žali na presudu.

Presuda predstavlja još jedan udar na konzervativce u Južnoj Koreji. Njegova konzervativna naslednica Park Geun-hje služi zatvorsku kaznu od 33 godine, zbog korupcionaškog skandala.

 

Netanijahu pred policijom, 12. put

Izraelska policija ispituje premijera te zemlje Benjamina Netanijahua zbog navoda o korupciji.

IZVOR: TANJUG PETAK, 5.10.2018. | 10:21

To je već 12 put da izraelskog premnijera ispituje policija u sklopu istrage o slučaju korupcije, prenosi AP.

Istražitelji su stigli u rezidenciju premijera u Jerusalimu u jutarnjim satima, dok su ispred stajali demonstranti koji su nosili veliki transparent sa slikom Netanijahua ispod koje je pisalo „ministar kriminalac“ i uzvikivali slogane zahtevajući pravdu.

Poslednji put Netanijahu je bio ispitan u avgustu u sklopu istrage o korupciji u izraelskoj kompaniji za telekomunikacije.

 

MILIJAN BRKIĆ ZA JUTARNJI O AFERI ‘ELITNA PROSTITUCIJA’ ‘Dao sam iskaz u Državnom odvjetništvu na temu kompromitacije posebnih izvida iz 2011. godine’

AUTOR:

OBJAVLJENO:

  • 04.10.2018. u 21:49

– Dao sam iskaz u Državnom odvjetništvu na temu kompromitacije posebnih izvida iz 2011. godine – potvrdio nam je u četvrtak Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora i drugi čovjek HDZ-a.

Uvjeren je da se u medije namjerno plasiraju samo parcijalni dijelovi spisa kako bi ga se dodatno diskreditiralo. Sve to, smatra, posljedica je unutarstranačkih borbi.

Naprotiv, dodaje da je upravo osobno, kao ondašnji zamjenik glavnog ravnatelja policije, tražio da istragu u aferi elitne prostitucije preuzme riječki PNUSKOK jer su u Zagrebu od ranije, kaže, imali problema s “pucanjem” mjera.

 

 

Jedan komentar

  1. Држава је административним линијама географски заокружена територија чији субективни институционални утицај треба свести на најмању могућу меру а људе који управљају истом ограничити и усмерити да своје послове обављају у складу са интересима оних који су им такав положај омогућили и где за учињена дела или недела одговорна лица не подлежу прекршајној или кривичној одговорности за време обављања своје дужности као и након њеног истека.
    Слободна дефиниција државе Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *