Svetac među političarima: bivši predsednik Irana čuva ovce

Преузето са:

https://srbin.info/2016/11/28/bivsi-predsednik-irana-cuva-ovce/

 

Док је био председник на посао је ишао аутобусом, а његова жена радила као чистачица у медреси.

Током његовог председничког мандата:

1. Америчка телевизија Fox news питала је иранског председника Махмуда Ахмадинежада: „Када ујутро погледате у огледало, шта кажете себи?“ Он је одговорио: „У огледалу видим човека и кажем му: „Запамти, ти ниси ништа више до обичан слуга“.

2. Када је први пут ушао у председнички кабинет, Ахмадинежад је зачудио многе тиме што је скупе иранске (персијске) тепихе дао као прилог једној од техеранских џамија, заменивши их обичним, јефтиним теписима.

3. Када је постао председник, поднео је извештај о својој имовини: аутомобил Пежо 504 ’77. годиште и мала стара кућа у једном од најсиромашнијих делова Техерана, наслеђен од оца пре 40 година.

4. Једна од ствари које су запањиле административно особље била је торба са којом је председник долазио сваки дан. У њој се налазио његов доручак, који му је припремала жена: неколико сендвича или хлеб са маслиновим уљем и сир.

5. Често помаже чистачима улица у деловима града где живи и ради.

6. Када одседа у хотелу, тражи да његова соба не буде са великим креветом, зато што не воли да спава на кревету, него на поду, на душеку испод ћебета.

7. Током његовог мандата, сваки нови министар је морао да потпише документ са више тачака, између осталог да ће остати сиромашан и да ће његови рачуни и рачуни његових рођака бити проверавани.

8. Он чак није ни примао председничку плату, што објашњавао тиме да читаво богатство треба да припада нацији, а он га штити.

9. Живи од плате универзитетског професора у износу од 250 долара месечно.

Са руског превели Иван С. Недић, Јелена Недић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *