Светска трговина хибридним и електричним аутомобилима и место Србије у трговини електричним аутомобилима

Евростат је објавио саопштење (линк) о трговини хибридним и електричним аутомобилима ЕУ са остатком света. Упркос паду трговине аутомобилима код ових врста возила промет је повећан у 2020.

У светској трговини аутомобили на бензински погон учествовали су са 80,2% у укупном извозу, дизелаши са 19,4% а остали са само 0,4% у 2001. години.

У 2016, последњој години где су све врсте хибрида и електрични били у једној царинској шифри, удео бензинаца био је 69,8%, дизелаша 28,9% а ових нових врста 1,1%.

У 2020. је удео хибридних и електричних аутомобила повећан на 19,9%, и био је испред дизелаша са уделом од 17,3%, а бензинци су додатно смањили удео на 62,4%. На основу ових података лако се може догодити да до 2025. или 2026. ови хибридни и електрични аутомобили имају већу вредност у светској трговини од аутомобила на бензински погон.

То ће имати својих последица на (мању) тражњу за нафтом и последични пад њене цене или останак на неком ниском нивоу.

STO

У Србији је у 2020. удео бензинаца у укупном увозу био 31,5%, дизелаша 66,1% а хибридних и електричних само 2,2%. Више од половине укупног увоза били су аутомобили на дизел погон кубикаже од 1.500 до 2.500 cm³.

Пошто је у светском извозу овај удео (19,9%) готово 10 пута већи од нашег код увоза то значи да много заостајемо у светским променама, мада се ипак ради о релативно кратком периоду од само 4 године. Светски извоз ових врста возила експлодирао је тек у 2017. када је са 6,9 милијарди евра повећан готово 6 пута на 38,1 милијарди евра. Могуће је да је у 2016. један део хибридних аутомобила приписиван код одређених категорија бензинских или дизел возила.

У следеће две табеле издвојена је трговина само електричним аутомобилима. Пошто је њихова производња још увек високо сконцентрисана у развијеним земљама ми смо боље рангирани код извоза него код увоза, иако је вредност извоза само 43% од увозне вредности, а и оне су симболично ниске.

Исто

Немачка, Белгија и САД заједно објашњавају 57% од укупне светске вредности извоза, али ће њихов збирни удео брзо бити смањиван јер и друге земље имају експоненцијалан раст извоза, попут, Кореје, Словачке, Француске, Кине и Шпаније.

Највећу вредност увоза путничких возила искључиво на електрични погон у 2020. имале су Немачка, Белгија, САД, Норвешка и Француска.

Србија касни у овој новој саобраћајној револуцији јер је Албанија имала 4,6 пута већу вредност извоза од ње у 2020.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *