Home » BJR spoljna trgovina, Međunarodno okruženje, Robna razmena » Svetska robna trgovina, Q1 2012, rang zemalja u odnosu na predkrizni period

Svetska robna trgovina, Q1 2012, rang zemalja u odnosu na predkrizni period

Svetska trgovinska organizacija je objavila podatke o robnoj razmeni u prvom tromesečju ove godine. U odnosu na isto tromesečje prošle godine trgovina je povećana za 5,4%, što je najmanja međugodišnja stopa rasta od poslednjeg tromesečja 2009. godine.

U tabeli su zemlje rangirane prema indeksu vrednosti  izvoza i uvoza u Q1 2012 u odnosu na Q3 2008. godine. Među zemljama sa uporedivim podacima 56 je imalo veću vrednost izvoza u odnosu na poslednje predkrizno tromesečje dok je 39 imalo manju vrednost, među njima sve bivše jugoslovenske republike.

Hrvatska se nalazi na dnu liste sa manjom dolarskom vrednošću izvoza za 28,9% u odnosu na Q3 2008, a od Srbije su gore rangirane samo još Finska, Ukrajina, Panama i Kirgizija.

Kod uvoza od Hrvatske su gore rangirane Grčka i Kipar, a od Srbije, uz ove tri zemlje još i Island.

Podaci o dinamici uvoza su relevantniji kao merilo težine krize sve zemlje iz neposrednog okruženja su pri dnu liste: Mađarska, Albanija, Bugarska i Rumunija.

U vrhu lista su na obe liste zemlje Azije, Amerike i Afrike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>