Home » Međunarodno okruženje » Ekonomska kretanja u Kini

Ekonomska kretanja u Kini

U maju je Kina imala međugodišnji porast dodate vrednosti u industriji od 9,6%, što je povećanja nakon 9,3% u aprilu.

 

Kumulativan porast dodate vrednosti u industriji, u periodu januar-maj, iznosio je 10,7% i ovo bi bila, pod pretpostavkom da se stopa zadrži do kraja godine, najniža stopa rasta u poslednjih pet godina.

 

Kumulativan porast dodate vrednosti industrije od 2007. godine, od kada je proizvodnja do danas u Evropskoj Uniji i SAD smanjena oko 5%, iznosi 82,8%, i moguće je da se do kraja godine smanji na oko 80%.

 

Stope rasta po oblastima industrije priložene su u prvoj tabeli.

 

Investicije u osnovna sredstva imaju rast od 20,2%, u periodu januar-maj, u odnosu na isti period prošle godine. Podaci po delatnostima i oblastima prikazani su u drugoh tabeli.

 

Promet u maloprodaji potrošačkih dobara povećan je za 14,5% (I-V 2012 prema I-V 2011).

 

Potrošačke cene su imale, u periodu I-IV ove prema istom periodu prošle godine, rast od 3,7%, što je smanjenje nakon rasta cena od 5,4% u prošloj godini.

 

I u spoljnoj trgovini Kina ima dvocifren rast, kao kod industrije, investicija i potrošnje, što se može videti u prilogu o trgovini četiri najveće zemlje u međunarodnoj robnoj razmeni.

 

 

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>