Robna razmena SAD sa BJR I 2017

САД су у нову годину ушле са новим председником који је навео низ могућих мера које ће утицати на светску економију. Ми ћемо пратити шта се догађа у трговини ове велесиле са минијатурним државицама на Балкану насталим распадом СФР Југославије

У јануару је збирна вредност извоза балканских сателита и комета износила 138,6 милиона долара и повећана је за 1,2% у односу на исти месец 2016 године. Вредност увоза је скочила за огромних 75,1%, са 41,4 милиона долара на 72,5 милиона долара, па су ове земље у збиру смањиле суфицит са 95,6 на 72,5 милиона долара.

Мада не извози највише, Србија је имала највећи релативни пораст вредности извоза од 32,1%, са 19 на 25,1 милиона долара. Следи БиХ са растом од 22,6%, са 5,3 на 6,5 милиона долара. Највећи извозници су смањили вредност извоза, и то Словенија за 8,9% (са 62,6 на 57 милиона долара), а Хрватска за 0,3% (са 36,9 на 36,8 милиона долара).

Све БЈР су имале велики релативни пораст увоза, али је највећи апсолутни пораст вредности имала Хрватска, за 13,1 милиона долара, испред Словеније са растом од 9,7 милиона долара.

Ово су подаци US Census Bureau-a.

Пошто се из Србије највећим делом у САД извозе оружје и муниција, могуће је да је раст увоза САД из Србије послужио за експлозивно пуњење ракета намењених Хрватској. Шалим се наравно, а детаљни подаци на порталу СТО послужиће нам да ускоро сазнамо узроке повећања извоза Србије и пада Хрватске у јануару. Иначе, из Србије се највише увозе електрични генератори испред муниције, а из Хрватске лекови испред пиштоља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *