ПРОМОЦИЈА 15. ЈУНА У 19 САТИ У ДРУШТВУ НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ, НОВИ САД, ВОЈВОЂАНСКИХ БРИГАДА 17

НОВА КЊИГА Бранислава ГУЛАНА, публицисте и Милорада СТАМЕНОВИЋА, економисте

 

ОБЕЋАЊА И ОЧЕКИВАЊА

Аутори су у књизи обрадили економско стање у земљи уз анализу ФОРЕX тржишта.

Република Србија се и данас, као и протеклих пола века стално налази у незавршеним реформама. Због тешког економског стања Влада је морала да закључи стенд-бај споразум са ММФ. Аранжман је закључен из предострожности ако нам затребају паре... Међутим, нема земље која се успешно развијала када је доследно примењивала рецепте ове институције. Напротив, доследна примена рецепата ММФ-а као и других међународних финансијских институција, води земљу у статус савремених колонија!

Различите су оцене успеха последње владе на почетку 2016, која уз мале реконструкције, води Србију од 2012. Док се Влада хвали са историјским успесима, народ све лошије живи и стално је у очекивању обећаног бољег сутра. Време ће показати да ли су реформе биле само обећања!

Аналитичари указују да без новог друштвеног и привредног система и економске и социјалне политике, другачије од ове која се води на почетку 2016. Србија срља у статус de facto колоније и ,,пустиње без песка’’. Упадање у тај статус је недопустив грех садашње према будућим генерацијама. За излазак из кризе Србији су потребни политичари, привредници и државници, који ће направити преокрет у привредном амбијенту и усмерити економију у добром правцу, који ће донети резултате.

Дакле, политика која препозна неопходност, суштину и домете овакве концепције и учини одговарајућа прилагођавања у својим програмима и конкретним деловањима, има шансу да испуни своју државничку мисију, да оствари могуће у датим околностима за државу уместо за групу политичких истомишљеника. То је значајно због очекивања грађана Србије, пре свега, младих и отварања перспективе за излазак из кризе и прелазак на путању одрживог економског развоја. Политички фактор пресудан је не само због имплементације датих предлога, него и због схватања атмосфере оптимизма у држави за чије преживљавање, поред знања и конструктивизма, данас је потребно и стрпљење.

Незадовољници са YУ-социјализмом приписују данас ондашњим радницима залагање за “мање рада, уз више новца”. Радници у Србији данас имају прекарни рад, а то је несигуран и неизвестан рад. Аутори су у књизи приказали нестанак Југославије и сталну економску борбу владајућих политичких гарнитура у Србијии за власт, кроз свакодневна обећања за долазак бољег сутра, које народ очекује. Ипак, та обећања се налазе на дугом штапу! Држава стално сиромаши, расту јој дугови о чему се указује у књизи кроз информације, чланке и анализе.

Како то све изгледа и како се тргује на међународном девизном тржишту, аутори су приказали у другом делу књиге кроз тему о ФОРЕX тржиштима… То су практично две књиге са економским темама, које извиру једна из друге и спојене су у једне корице!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *