BABUŠNICA: Prvi dan u školu minibusem

Prvi školski dan za decu iz okoline Babušnice ove godine protekao je u znaku novog prevoznog sredstva koje će biti redovna linija do centra opštine za sve đake, ali i ostale stanovnike sela ove opštine. “Prvi školski dan i deci i roditelјima jedna briga manje. Od 1. Septembara 2022. godine će imati obezbeđen redovan, besplatan i siguran prevoz do škole. Nastojaćemo da deca u svim selima Srbije budu pošteđena brige o tome kako stići u školu. Nјihovo je da se posvete učenju” izjavio je u Babušnici ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Posle radnog sastanka sa rukovodstvom Opštine, ministar je sa đacima pošao u prvu vožnju minibusem za prevoz seoskog stanovništva kuplјenim sredstvima Ministarstva za brigu o selu. Minibus će služiti za prevoz svog seoskog stanovništva, ali će najviše značiti najosetlјivijim kategorijama – najmlađima i najstarijima. Redovna kružna linija u ovoj opštini će saobraćati na relaciji Babušnica – Stol – Vava – Babušnica.

Na prvoj stanici na povratku iz škole u selu Aleksandrovac, đake su sačekali roditelјi, a ministra Krkobabića okuplјeni meštani. „Imam dva đaka u kući i ovo nam zaista mnogo znači. Deca će kasnije kretati, a ranije stizati kući, ne moram više da brinem kako su stigli u školu ili kakve su vremenske prilike“ izjavila je mama male Dunje i Andrije iz Aleksandrovca.

„Meni ovaj minibus znači zaista mnogo. Do sada sam u školu išla peške i po kiši i po snegu i da se budim rano”, rekla je učenica Dunja Todorović, a Andrija Živković dodaje da će biti lakše i za njegove roditelјe, jer su ga do sada po lošem vremenu dovozili kolima ili taksijem.

Iz programa Ministarstva za brigu o selu do sada je dodelјeno 35 ovakvih vozila za najugroženije opštine, od kojih 28 pripada IV grupi razvijenosti i devastiranim područjima, a neka sela u Srbiji su na ovaj način po prvi put dobila vezu sa gradom/opštinom. Dnevno će se ovim minibusevima u Srbiji prevoziti oko 3.800 putnika, a prvi minibusevi su počeli da stižu i saobraćaju po selima.

Predsednica opštine Ivana Stojičić zahvalila je ministru na poseti i izjavila da se Babušnica sa 1200 zaposlenih stanovnika u četiri aktivna privredna subjekta i velikim prilivom radne snage iz Pirota razvija mnogo više nego prethodnih decenija. Naša opština ima 52 sela i to raštrkanih po terenu različite konfiguracije. Imamo 70 đaka koji putuju, mnogo roditelјa i nastavnika. Celokupna briga države vidi se i oseća u ovom kraju i ubeđena sam da će doprineti da mlade lјude koji izađu iz ovih škola zadržimo ovde“ rekla je Ljilјana Stanković, direktorka O.Š. Despot Stefan Lazarević.

Do sada je preko različitih programa Ministarstva za brigu o selu u Pirotskom okrugu dodelјeno skoro 100 miliona dinara, od čega  23,4 miliona u opštini Babušnica.

Tako su iz programa Ministarstva za brigu o selu namenjenog zadrugama pomognute dve zadruge od kojih je ženska voćarska zadruga Darovi Lužnice dobila 7,2 miliona dinara za nabavku savremene linije za preradu i pakovanje voćarskih proizvoda i veoma dobro posluje.

 U babušničkim selima Izvor, Zvonce, Kaluđerevo i Suračevo za 2,7 miliona dinara kuplјene su četiri seoske kuće sa okućnicom, čime je četiri porodice sa petoro dece dobilo novi dom. Dve porodice su iz urbanih sredina Niša i Babušnice rešile da dosadašnji život u zajednici sa više generacija zamene samostalnim životom na selu. 

U selima Zvonce i Ljuberađa opštine Babušnica prošlog leta kao i ove 2022. godine organizovana je manifestacija „Miholјski susreti sela“, finansirana takođe sredstvima Ministarstva za brigu o selu. Cilј ovog programa je negovanje tradicije, kulture i društvenog života u lokalnim sredinama, a stotine učesnika i posetilaca iz babušničkih sela pamtiće ih po atraktivnim sportskim nadmetanjima i bogatom kulturno-umetničkom programu. (B.Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *