DAN POLJA NS SEMENA U NOVOM SADU: Hilјadu NS sorti i hibrida

Tradicionalni skup Jesenji dan polјa Naučni istitut za ratarstvo i povrtarstvo je održao onlajn zbog poznate epidemiološke situacije u zemlјi uslovlјene koronavirusom

Tradcionalni događaj je obeležila najava da će Institut, posle više od osam decenija postojanja, početi reogranizaciju ustanove idući u korak s drugim ustanovama u svetu, i što su najavlјeni nove sorte i hibridi soje, kukuruza i pšenice koji će već od iduće setve biti dostupne ratarima. Posebno je istaknuto da su domaći ratari u uslovima epidemije poslove na njivama obavlјali uobičajeno i da, zahvalјujući njihovom radu, nije bilo nestašice hrane, napotiv, svega je na tržištu bilo u izobilјu, uprkos epidemiji. Zato je izraženo žalјenje što zemlјoradnici nisu mogli da prisustvju i na oglednim polјima vide hibride bilјnih vrsta.  U ovo vreme , kada nema korone, odrasžva se trasdicionalni dan polaj gd ebud eprisutnooko 2.000 zemljroadnika i saradnika Instituta iz celog sveta. Sad je koraan to sprečila, ali su kontakti ostali.

Na početku skupa direktorka Inistuta dr Svetlana Balešević Tubić istakla je da je Institut od maja 2018. godine proglašen za ustanovu od nacionalnog značaja, i da je vreme da ustanova, ugledajući se na druge u svetu, počne da menja način rada. Sledi nam reogranizacija po oblastima rada da bismo u narednom periodu zadržali visoke pozicije i standarde po kojima smo prepoznati i cenjeni u svetu, naglasila je direktorka. Podsetila je na to da Institut od osnivanja do danas posvećuje veliku pažnju oplemenjivanju bilјaka.

Foto: Direktorka Instituta dr Svetlana Belošević Tubić

U toj oblasti, Institut je postao vodeća institucija u zemlјi, ali je dobio i međunarodnu reputaciju. Tokom 80 godina postojanja, oplemenjivači Instituta stvorili su više od 1.200 sorti i hibrida, od kjih je više od 1.000 registrovano i gaji se i u inostranstvu. Široka lepeza i uspeh oplemenjivačkog rada ilustrovani su činjenicom da stvoreni broj sorti i hibrida uklјučuje preko 50 bilјnih vrsta. Institutske sorte i hibridi registrovani su i gaje se u više od 30 zemalјa sveta, uklјučujući Ukrajinu, Rusiju, Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Slovačku, Iran, Argentinu, Francusku, Indiju, Kazahstan, Nemačku, Kinu, Moldaviju, Češku, Tursku, Grčku, Kanadu, Maroko, Bosnu i Hercegovinu i mnoge druge, istakla je direktorka dr Svetlana Belošević Tubić.

Skup o suncokretu u Novom Sadu

Dvedeseta međunarodna konferecnija o suncokretu je zbog pandemije odložena za 2021. godinu. Međunarodni skup baš u Novom Sadu, kako je rečeno, potvrda je da domaći Naučni insitut uživa ugled u stručnim krugovima. Danas je NS program jedan od najvažnijih oplemenjivačkih programa suncokreta u svetu, a prvi NS hibrid suncokreta je registrovan 1978. godine, takođe među prvima u svetu.

Predsednik Upravnog odobra Insututa dr Bogdan Kuzmanović naglasio je da su naši polјoprivrednici obezbedili prehrambenu sigurnost u vreme epidemije koronavirusa, i da ih ona u tome nije zaustavila. Pokazali su odgovornost, ne samo prema sebi i svojim porodicama već i društvenu odgovornost, kazao je dr Kuzmanović. Govoreći o radu Instituta u budućnosti, on je naveo da svaka zemlјa koja drži do sebe stvara nacionalne institute radi razvoja polјoprivrede kao glavne okosnice u razvoju ekonomije, pa je tako i novosadski Institut radom obezbedi visoku poziciju i prepoznatlјivost širom sveta. Da bismo zadržali lidersku poziciju, planiramo da se drugačije organizujemo, ali i nadalјe nam ostaje osnovni zadataak da stvaramo hibride otporne na klimatske promene jer se pokazalo da bez hrane i energije ne možemo opstati, poručio je dr Kuzmanović.

,,Korona’’  odložila konferencije

Opaka bolest ,,Korona 19’’ odložial je odražvanej dve veliek međunarodne konferencije u organiazciji ovog Instituta u Novom Sadu,a to su naučni skupovi o suncokretu i soji.

Odlaganje 20. Međunarodne konferencije o suncokretu

Globalna kriza izazvana virusom COVID-19 utiče na sve aspekte našeg života. Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Međunarodno udruženje za suncokret, kao organizatori 20. Međunarodne konferencije o suncokretu u Novom Sadu, pažljivo prate situaciju od početka krize. Zdravlje, bezbednost i sigurnost svih učesnika konferencije, govornika, sponzora, izlagača i drugih su, naravno, važniji od bilo čega drugog.

Pošto se ne može predvideti dalji razvoj situacije, odlučili smo odgoditi konferenciju za sledeću godinu. Novo vreme za konferenciju je od 21. do 24. juna 2021. Konferencija će se održati na istom mestu, Master centru, u Novom Sadu, Srbiji, istiu u Institutu.

Već uplaćene kotizacije i hotelske rezervacije ostaće važeće, a sve pojedinačne zahteve u vezi s tim pitanjem će obrađivati agencija Panacomp. Nadamo se da će sponzori i izlagači biti saglasni da nastave da podržavaju konferenciju. Program konferencije i govornici ostaće isti, možda uz manje izmene. Već primljeni izvodi radova i radovi u celini su i dalje važeći. Nadamo se i verujemo da će većina prijavljenih učesnika, sponzora i izlagača biti u mogućnosti da se prilagode novom datumu konferencije.

Pozivamo sve zainteresovane da nastave sa predavanjem izvoda radova i radova u celini. Internet stranica konferencije ostaje aktivna i sve informacije o konferenciji će se i dalje tamo objavljivati. Želimo vam svima dobro zdravlje i da prođete kroz ovaj teški period što je lakše.

Odlaganje 11. Svetske istraživačke konferencije o soji

Organizacioni i programski odbor 11. Svetske istraživačke konferencije o soji u potpunosti podržava sve javne mere zaštite zdravlja, dobrobiti ljudi i sprečavanja daljeg širenja COVID-19. Zdravlje i dobrobit naših delegata, partnera, izlagača i osoblja bili su i uvek će biti glavni prioritet.

,,Odbori WSRC11 pažljivo prate situaciju i daljnji razgovori su vođeni sa našim plenarnim predavačima i moderatorima sesija, kako bi se utvrdila najbolja opcija za vas i globalnu zajednicu. Uzimajući u obzir da WSRC11 okuplja preko 1.000 delegata širom sveta i nedavna dešavanja o brzom širenju COVID-19 u mnogim zemljama sveta, doneli smo odluku da odložimo 11. Svetsku konferenciju o istraživanju soje. Novi datum konferencije je 05. septembra do 10. septembra 2021. godine’’, ističu u Institutu. Nastavićemo sa svim dosadašnjim aktivnostima, pripremajući predavanja po sesijama i abstrakte, registracija će biti otvorena, tako da ova konferencija ispuni sva vaša očekivanja.

Ako ste se već registrovali na WSRC11, vaša registracija je i dalje važeća. Takođe, svi predati sažeci biće uključeni u knjigu abstrakata nakon recenzije. Ako ste rezervisali prevoz i smeštaj putem naše platforme, naš tehnički organizator Panacomp agencija (info@wsrc11.com) će vam pružiti podršku. Međutim, sticajem okolnosti može potrajati neko vreme i hvala vam na strpljenju, poručuzju iz sa Dans polja novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

                                                                                                                           B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *