KOSIDBA NA RAJCU U SRBIJI: Najuspešnija ekipa iz Slovenije

Održana je jedna od naših najposećenijih letnjih manifestacija – Kosidba na Rajcu. Priređuje se 54 godine oko Petrovdana, u sećanje na vremena kada se išlo na mobu da bi se pokosile rajačke livade. Najuspešnija ekipa kosača bila je iz Slovenije!

Dok se nižu široki otkosi, na Rajcu kao da je vreme stalo. To privlači brojne turiste na kosidbu, nadaleko čuvenu, koja traje više od pola veka, javio je RTS.

Na takmičenju se vrednovala širina otkosa i kvalitet pokošene parcele, brzina je bila manje  važna.

„Parcela nije važna kako kosiš, gore, dole, levo, desno, važno je da je što pre i što bolјe. A, ovde je to širina dodelјena, onda se mučiš na nekim mestima i to je to“, rekao je ya javnost Oskar Makari iz Sela u Sloveniji.

U planinskim, stočarskim predelima kosidba je važan posao. Veština ručnog košenja prenosila se sa kolena na koleno do pojave savremenih kosilica.

„Trideset godina sam ja učesnik finalnog takmičenja u kosidbi. Sedam ‘zlatnih kosa'“, kaže Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada. 

„Ove, 2023.  godine bila je jaka konkurencija, tvrda trava, ali dobra organizacija i nadamo se da su lјudi uživali gledajući“, rekao je Drago Ivanić iz Beograda.

Dvadesetak seoskih turističkih domaćinstava u Ljigu i četiri turistička objekta na Rajcu nisu dovolјni za goste, ne samo leti, već tokom cele godine.

„Sledi detalјni urbanistički plan Rajca kada će se urediti gde može da se gradi, jer imamo vrlo veliki broj zainteresovanih investitora, koji bi pravili i turističke objekte i individualne vikendice, tako da se nadamo da ćemo sledećih godina imati više ležajave u opštini“, istakao je Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije u Ljigu.

Dok traje Kosidba na Rajcu nije lako naći slobodan smeštaj ni u Vrujcima, mioničkim selima i Gornjem Milanovcu. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *