MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU: U znaku najbolje iz Vojvodine

U susret 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će biti održan od 18. do 23. maja, na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu, saopšteni detalji o priredbi i najavljene brojne aktivnosti. Ove godine Međunarodni poljoprivredni sajam, nosilac oznake „Najbolje iz Vojvodine“ ima snažnu podršku Evropske unije koja je Partner priredbe. Uz najveći agrobiznis događaj kao i ranije su Globos osiguranje – Generalni sponzor, Al Dahra – Zlatni sponzor, Banka Poštanska štedionica – Banka partner, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinska vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu, Grad Novi Sad i Darodavac u Poklon-igri Kite DOO. -EU je ponosni Partner poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Predstavićemo neke od aktivnosti, kao što su digitalna poljoprivreda, mogućnosti finansiranja za poljoprivrednike, i zelene aspekte poljoprivrede, rekla je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji. – Pokrenut je novi paket pomoći Evropske unije za poljoprivrednike u Srbiji, u okviru IPARD programa, koji uz komplementarno privatno sufinansiranje, može doneti do 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika EU nudi stabilnu i predvidivu budućnost za poljoprivrednike u Srbiji, i podržava ceo sektor, dodala je Halačeva.

Foto dokumentacija NS sajma, Skup inovacija svetskog agrara u 2024. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, od pre pet godina i Izložbe genetskih potencijala. Pod pokroviteljstvom Ministarstva biće organizovana Izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom  geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“ i kraft piva. Radi se o proizvodima koji pored kvaliteta i bezbednosti ispunjavaju i određene dodatne uslove za koje je procenjeno u prethodnim godinama da predsatvljaju atraktivne proizvode na tržištu – nude određenu autentičnost ili tradicionalnost i na osnovu toga mogu da dostignu određenu dodatnu vrednost.

-Kao što znate u pocesu prilagođavanja propisima Evropske unije nalazimo se nekoliko godina unazad i u tom smislu nailazimo na brojne promene, te će Novosadski sajam biti dobra prilika da i domaći proizvođači kao i sve druge zainteresovane strane učesnike upoznamo sa svim novim zahtevima koji su pred nama i koji su planovi i vremenski okviri za naše usklađivanje i aktivnosti koje ćemo preduzeti, rekla je Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. – Promotivni štand Ministarstva poljoprivrede nalaziće se  u Hali „Master“ gde će biti organizovani i brojni drugi sadržaji, okruli stolovi, radionice i predavanja za koje smatramo da će biti izuzetno korisni kako za srpske proizvođače tako i za sve druge. I ove godine smo tradicionalno pokrovitelji Nacionalne izožbe stoke kao najveće izložbe ovog tipa na Balkanu kao i Izložbe genetskih potencijala. Zato nam je važno da politika koju sprovodimo, pre svega insistira na segmentu prehrambene sigurnosti kao njenog značajnog dela u okviru mera koje sprovodimo u Ministrstvu poljoprivrede, a odnose se  na očuvanje i unapređenje stočnog fonda i otuda će ovo biti dobra prilika za prezentaciju aktuelnih i planiranih mera, ali i primere iz prakse, uz korisne informacije kako bi proizvodnja mogla biti održivija i konkurentnija, dodala je Golubović. Smatramo da će ponuda na Novosadskom sajmu biti reprezentativna i korisna i da će poljoprivrednici biti u prilici da čuju brojne korisne informacije o planiranim merama i mogućnostima koje im se nude, istakla je Dušanka Golubović.

Generalni sponzor 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma je GLOBOS osiguranje. Na Poljoprivrednom sajmu će iskoristiti priliku da predstave proizvode i usluge. Globos ove godine puni 30 godina postojanja i  veoma je važna godina za nas. Novosadski sajam je prošle godine napunio vek postojanja, Poljoprivredni sajam se priređuje 91. put, Globos osiguranje je treću godinu za redom Generalni sponzor i Strateški partner sve to govori o tome koliko je nama stalo do ove manifestacije. Tvrdim da je Poljoprivredni sajam  jedna od najvažnijih manifestacija ne samo u Regiji nego i u ovom delu Evrope, što je Sajam svojim radom i pokazao i dokazao. Sama činjenica da je Evropska unija partner ove manifestacije, govori veoma mnogo.  Spomenuli smo ranije digitalne inovacije, ali ipak ovaj deo Jugoistočne Evrope voli direktniji kontakt i Sajam je pravo mesto za to, rekao je Siniša Pratljačić, predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja. -U poslednje četiri godine mi smo značajno mnogo stredstava uložili u naše širenje i pozicioniranje i trenuto zauzimamo šesto mesto među osiguravajućim društvima u Srbiji sa nešto više od 6 odsto tržišnog učešća. Imamo preko 19 filijala i više od 600 zaposlenih. Što se tiče osiguranja poljoprivrede, svi zajedno u državi moramo mnogo da poradimo na podizanju svesti o važnosti osiguranja, uključujući sva osiguravajuća društva na čelu sa Udruženjem osiguravača preko Ministarstva poljoprivrede, privrednih društava, ali i svih drugih činilaca. Trenutno imamo samo 15 odsto osiguranih obradivih površina što je poražavajuće jer 85 % površina nije osigurano u Srbiji. U Globos osiguranju, osiguranje poljoprivrede čini samo 5 odsto premijskog prihoda u portfelju našeg osiguranja, mi mnogo ulažemo u ovaj deo i upravo je Novosadski sajam mesto gde možemo svi da se angažujemo na podizanju svesti o značaju osiguranja. Da imamo samo 50 odsto osiguranih obradivih površina bila bi značajnija i jeftinija premija osiguranja za klijente i bila bi mnogo veća baza sa isplatom većih šteta, naglasio je Pratljačić.

Kompanija Al Dahra Novosadski sajam prati već nekoliko godina. I ovoga puta kao – Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.

-Ponosni smo što smo i ove godine Zlatni sponzor Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Ova manifestacija je od izuzetnog značaja za agroindustriju i nama je čast da možemo da budemo deo toga, rekao je Nikola Stanić, direktor Sektora biljne proizvodnje Al Dahre. –  Često se kaže da Srbija ima neverovatan potencijal u poljoprivredi to je apsolutno tačno, ali je neophodno uložiti mnogo rada i truda da biste ostvarili željene rezultate. Al Dahra je najbolji primer kako se sistematskim, dugoročnim ulaganjima mogu postići izvanredni rezultati. Al Dahra posluje u Srbiji već nekoliko godina i do sada smo uložili preko 85 miliona evra u revitalizaciju postojeće, izgradnju nove infrastrukture, reorganizacije proizvodnje, kupovinu novih mašina i ulaganja u nova postrojenja. Korišćenje pametnih tehnologija i digitalnih alata, ulaganje u obnovljive izvore energije i održivi razvoj su esencijalni za razvoj poljoprivrede u 21. veku. Regenerativna poljoprivreda je budućnost kojoj svi treba da težimo, dodao je Nikola Stanić.

Svi segmenti Poljoprivrednog sajma privlače pažnju. Među najvažnijima i najinteresantnijima su Izložba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama. Kompanija KITE DOO, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, kao Darodavac poklanja traktor JOHN DEERE 5045D, a na štand postavlja i premijere i novitete.

-Prepoznatljiva i kao zvanični John Deere diler i serviser na tržištu Srbije, kompanija KITE DOO Novi Sad, će tokom 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma izložiti blizu 60 eksponata  na površini od preko 2.100 kvadratnih metara, najavio je Predrag Aćimović, komercijalno-fiinansijski direktor u Kompaniji KITE DOO. On je između ostalog dodao i da će na izložbenom prostoru kompanije biće izloženi modeli traktora serija 5D, 5E, 6M, 6R, 8R, 8RT (sa 2 gusenice), 8RX (sa 4 gusenice), raspona snage od 45 KS  do 450 KS, John Deere univerzalni žitni kombajni i sa aksijalnim i sa tangencialnim sistemom izvršaja (serija S, serije T i serije W), prskalice, premium prese za baliranje za varijabilnom komorom, John Deere mašine za održavanje travnatih površina iz popularnog TURF programa, a naravno sa akcentom na ponudu najsavremenijih tehnoloških rešenja i na koncept precizne poljoprivrede jer je  današnju poljoprivredu teško zamisliti bez korišćenja sofisticirane tehnologije, uređaja i sistema koji omogućavaju poljoprivrednicima profitabilnije, efikasnije, sigurnije i ekološki prihvatljivije poslovanje. – U okviru sektora „Agronomija“ spremne su ponude semena, mineralnih hraniva, sredstava za zaštitu bilja i  susreti sa partnerima u oblasti trgovine merkantilnim robama. Pripremljene su i specijalne sajamske pogodnosti pri kupovini, ponude finansiranja putem poslovnih banaka, uz mogućnost dobijanja korisnih finansijskih informacija i informativnih obračuna na samom izložbenom prostoru kompanije KITE DOO, dodao je Aćimović.

Za one koje zanima kako izgleda budućnost poljoprivrede sa novim tehnologijama na izložbenom prostoru kompanije KITE DOO tokom 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma, biće organizovan kutak „KITE Tehnologija“ sa simulacijom rada mašina u preciznoj poljoprivrednoj proizvodnji, gde će biti promovisane najnovije tehnologije koje kompanija KITE DOO razvija i primenjuje na parcelama širom Srbije, a koje omogućavaju ekološki i ekonomski održiviju poljoprivrednu proizvodnju. Od 18. do 23. maja podrška Poljoprivrednom sajmu i ove godine biće i Banka Poštanska štedionica, kao Banka partner Poljoprivrednog sajma.- Zadovoljstvo nam je što je Banka Poštanska štedionica član ovog uspešnog tima koji svake godine podiže lestvicu kada su u pitanju sajamske manifestacije i siguran sam da ćemo i ove godine tu lestvicu podići na jedan još viši nivo i biti prepoznatljivi, kako u zemlji tako i u bližem okruženju, kao jedna od vodećih sajamskih manifestacija kada je poljoprivreda u pitanju, rekao je Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica. – Nismo slučajno Banka partner jer partnerski odnos je nešto što Banka Poštanska štedionica primenjuje u svom poslovanju već duže od jednog veka. Praktično partnerski odnos, bilo da je sa druge strane fizičko lice poljoprivrednik, preduzetnik ili multinacionalna kompanija… je nešto što gajimo u Poštanskoj štedionici i što je praktično jedini dobar primer održivog poslovanja. Naš partnerski odnos Banka Poštanska štedionica će i kroz ovu manifestaciju omogućiti svim klijentima da se kroz jednu vrstu edukacije dođu do nekih finansijskih instrumenata neophodnih za zadovoljavanje njihovih potreba kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, dodao je Čortan. – Kao i ranijih godina Banka Poštanska štedionica će biti prisutna u Hali „Master“, ali i ispred Hale „Master“ u našoj mobilnoj ekspozituri. Da gajimo taj partnerski odnos, upravo pored procesa digitalizacije koji Banka sprovodi i prati, pokazuje i naša prisutnost u mreži ekspozitura u Srbiji gde smo prisutni na preko 240 lokacija i da smo i sa dve mobilne ekspoziture praktično u stanju da pokrijemo bukvalno svaku lokaciju kada je u pitanju pružanje usluga našim klijentiima, naglasio je Čortan.

– Međunarodni poljoprivredni sajam bio je i ostao ne samo „izložba“ ekonomske modernizacije agrara i prehrambene industrije nego i mesto komunikacije i povezivanje privrednika. U šest dana predstaviće se svi koji se bave poljoprivredom ili se oslanjaju na nju, a moći će da se vidi sve, od semena do dronova, najavio je Boris Nadlukač, izvršni direktor za sajamsku delatnost. – Na ovogodišnjem najvećem agrobiznis događaju, 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji organizujemo od 18. do 23. maja, biće prisutno više od 1.200 izlagača – iz Srbije i  oko 40 država, što znači da ove godine imamo 10 odsto više izlagača u odnosu na prošlu godinu! Među državama koje će se predstaviti kolektivnim izložbama su: Italija, Holandija, Crna Gora, Rumunija, Indonezija, Španija, Bosna i Hercegovina, Češka, Mađarska… Na Poljoprivrednom sajmu važno mesto zauzima Izložba poljoprivredne mehanizacije koju će predstaviti članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, prateće opreme i rezervnih delova koje će pored standardnog i poznatog asortimana, predstaviti novitete, izlagači iz Srbije, ali i iz inostranstva – Italije, Turske, Austrije, Mađarske, Španije, Kine, Slovenije, dodao je Nadlukač. – Na Nacionalnoj izložbi stoke sa Izložbom genetskih potencijala, biće prikazano oko 800 grla stoke, goveda, konja, koza, ovaca. Izložbe su  pod pokroviteljstvom  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Naravno tu je i Izložba proizvoda sa dodatom vrednošću – Izložbe organskih proizvoda sa oznakama geografskog porekla, i „Srpski kvalitet” i kraft piva. – Atrakcija za posetioce će biti i javno ocenjivanje goveda, konja i ovaca. Dan stočara sa defileom nagrađenih grla je četvrtak, 23. maj, a Izložba nekonvencionalnog stočarstva donosi pčelarstvo i ribarstvo. I ove godine ćemo imati velike bikove. Radenko Jeremić iz Salaša Crnobarskog dovodi će prikazati bika simentalske rase Jablana, starog  3 godine, težine 1.500 kg. Odgajivač Dejan Takač iz Pačira, dovodi Robija, trogodišnjeg, simentalca teškog oko tone i po, dodao je Nadlukač.

Tokom šest dana Poljoprivrednog sajma, u Kongresnom centru „Master“ očekuje se veliki broj konferencija, poslovnih i stručnih skupova, savetovanja, okruglih stolova, promocija, prezentacija, uručenja nagrada. Dan stočara, Dan voćara, Dan žitara, Dan dobavljača AGROBIZNIS 2024… Tu je i Veče šampiona koje će biti održano 23. maja, posvećeno najboljima na ocenjivanju kvaliteta proizvoda i usluga koje je počelo u februaru, a biće završeno tokom prvih dana priredbe.

U narednim danima se očekuje definisanje kompletnog programa na Manježu Novosadskog sajma. Ono što je već poznato je da će biti javnog ocenjivanja goveda, konja i ovaca, kao i da će u sredu, 22. maja, na Porodični dan, biti održana “Preponska revija za Pehar Novosadskog sajma”. Preponaši će nastupiti u kategorijama: Debitant tour, Amater tour, Mladi jahači i mlada grla i Top klasa.

Pojedinačne ulaznice staju 800 dinara, dok su u kolektivnim posetama 600 dinara po osobi. Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od 7 do 14 godina i penzionere koštaju 400 dinara. Organizovana – kolektivna poseta podrazumeva najmanje 15 osoba i za nju je nepohodno prilikom kupovine ili podizanja ulaznica priložiti Dopis na memorandumu zadruge, škole, fakulteta ili kompanije, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica. Za kupovinu kolektivnih ulaznica na blagajnama Sajma, porudžbenica nije potrebna, ali je zato Dopis obavezan. Porodični dan je sreda, 22. maj. Tada cela porodica, sa decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Sajam može da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 800 dinara.

Ulaznice se pre početka i tokom priredbe mogu kupiti na blagajnama GigsTixa, a moguće ih je poručiti i na sajtu Novosadskog sajma. Tokom Poljoprivrednog sajma biće u prodaji i na blagajnama Novosadskog sajma. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri. Sajam će za posetioce biti otvoren od 9 do 19 časova. (.B.GULAN)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *