MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Besplatan prevoz za još 368 sela u 17 opština

Na ovaj način  847 sela od ukupno 1.508 koje se nalaze na teritoriji ovih 35  jedinicalokalnih samouprava dobilo je redovan prevoz, a neka sela po prvi put sada imaju vezu sa gradom/opštinom. Dnevno će se ovim minibusevima prevoziti oko 3.800 putnika

„Besplatan prevoz za još 368 sela. U 17 opština stiže novih 17 minibuseva. Selo i selјani su se očigledno pokrenuli, a sada će i da krenu – od sela do sela, a onda i do varoši. Da potraže pomoć doktora, da odu do škole, da se sportski nadmeću, da se druže ali i obave sve ono što državni činovnici traže od njih“, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon potpisivanja Ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije.

Ove ugovore potpisali su  i predsednici 17 jedinica lokalnih samouprava, koje su prema propisanim kriterijumima i odluci komisije bile najbolјe rangirane na Javnom konkursu.

„Mi smo mala opština, ali imamo 30 sela od kojih je samo jedno na nadmorskoj visini ispod 500 metara. Ovo je radostan dan u opštini Nova Varoš jer ćemo na ovaj način rešiti jedan od gorućih problema sa kojima se suočavamo. Uspešno ćemo obezbediti sve što je potrebno: vozača, servis, gorivo… “ izjavio je  Radosav Vasilјević, predsednik opštine Nova Varoš.

Komisija, na čelu sa predsednikom, dekanom saobraćajnog fakulteta prof.dr Nebojšom Bojovićem ocenjivala je 50 pristiglih prijava koje su ispunile uslove, a za ove namene iz budžeta je i ove godine odvojeno 120 miliona dinara.  „Ovo je sjajan program, drago mi je što smo mnogim lokalnim samoupravama pomogli da omoguće mobilnost seoskog stanovništva u svojim sredinama. U narednom periodu tražićemo još bolјe modele  i načine da se ovaj problem reši do kraja“, izjavio je Bojović i dodao da su potrebe velike, a sredstva ograničena i da komisiji nije bilo lako da napravi rangiranje prijava.

Kriterijumi u odlučivanju bili su prevashodno stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave, udalјenost i broj sela koja će biti povezana sa gradskim/opštinskim sedištem, kao i pripadnost područjima nadmorske visine preko 500 metara.

Prof.dr Dalibor Pešić pohvalio je program rečima „Ovakve ideje i njihova realizacija su osnova za ispunjavanje zagarantovanih lјudskih prava – prava na kretanje, život i rad. One omogućavaju opstanak i razvoj seoskih sredina. Sve zemlјe koje imaju bolјu saobraćajnu povezanost su i ekonomski jače, smatram da stepen mobilnosti stanovništva uslovlјava i stepen razvoja društva“, rekao je Pešić.

Minibusevi kuplјeni ovim sredstvima služiće isklјučivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo, ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Na ovaj način stanovnicima sela omogućiće se obavlјanje privredne aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti. Ovih 17 minibuseva povezivaće 368 sela, imaće 49 linija i prevoziće dnevno 1.330 putnika.

Ovogodišnji javni konkurs je trajao do 21. aprila, podnosioci prijave bile su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Republike Srbije, a maksimalan iznos po jednoj prijavi je, kao i prošle godine, bio sedam miliona dinara.

Prva na listi odobrenih zahteva ove godine je Medveđa, slede Prijepolјe, Svrlјig, Tutin, Surdulica, Nova Varoš, Sjenica, Blace, Bojnik, itd.

Sprovođenjem ovog programa u 2021. i 2022. godini obezbeđen je redovan prevoz u 35 jedninica lokalnih samouprava, od kojih 28 pripada IV grupi razvijenosti i devastiranim područjima.

Na ovaj način  847 sela od ukupno 1.508 koje se nalaze na teritoriji ovih 35  jedinica lokalnih samouprava dobilo je redovan prevoz, a neka sela po prvi put sada imaju vezu sa gradom/opštinom. Dnevno će se ovim minibusevima prevoziti oko 3.800 putnika.

O  činjenici da se vodilo računa o stanovništvu u udalјenim, nepristupačnim predelima naše zemlјe govori podatak da 517 od 847 sela ovih opština, pripada područjima nadmorske visine preko 500 metara. (B. Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *