MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Misija preporoda sela Srbije!

„Na delu je misija preporoda sela Srbije. Ni jedan deo Srbije ne sme da ostane prazan. Menjamo demografsku sliku, podmlađujemo sela, dovodimo radno aktivno stanovništvo, pokrećemo privredne aktivnosti. Osnovno u ovoj misiji je dodelјivanje praznih seoskih kuća. Do sada ih je dobilo 10.000 lјudi, što je jedna manja opština, poput Ade u Vojvodini ili deset Crnih Trava na jugu Srbije. To je nešto najbolјe što se trenutno u našoj zemlјi događa, ali i što će se nastaviti. Pozivam mlade lјude da se pripreme za novi konkurs od Nove godine, 500 miliona dinara je već izdojeno i spremni smo da izađemo u susret svim zahtevima“, poručio je ministar Milan Krkobabić na svečanosti u Palati Srbija, povodom sumiranja rezultata rada Ministarstva za brigu o selu tokom 2023. godine.

U Srbiji postoji 4.700 sela, odnosno naseljenjih mesta. U njima je oko 200.000 prazunih kuća!

Pored toga seoskom stanovništvu značajno je olakšao život Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva, za tri godine vozila je počelo da koristi preko 400.000 stanovnika u 1.200 sela. Pomenut je i prvi program Ministarstva za brigu o selu „500 zadruga u 500 sela“, koji je u potpunosti realizovan i premašio je svoje zacrtane cilјeve. Zahvalјujući njemu osnovano je 1.100 novih zadruga najrazličitijih delatnosti širom Srbije.

Foto: MBS – Dodeljeno je ukupno 2.650 praznih kuća od početka programa

Danas su predstavlјeni svi programi, realizovani u čak 144 jedinice lokalne samouprave u Srbiji, od ukupno 174.

Samo je ove 2023. godine godine oživelo 980 napuštenih seoskih kuća širom Srbije.

U ime njih prisutnima se obratio Jaroslav Milišić, veroučitelј i glava petočlane porodice, koja je zahvalјujući Ministarstvu za brigu o selu nedavno dobila kuću u Trnovcu kod Velike Plane.

„Posle osam godina podstanarskog života konačno imamo svoje parče zemlјe pod ovim nebom i zahvalni smo državi koja je i našoj porodici dala priliku da živimo od svog rada na svom imanju. Sada imamo i šta da ostavimo deci“, bio je emotivan Jaroslav.

Da je ovo jedan od najznačajnih programa koje Vlada Srbije realizuje smatra rektor Beogradskog univerziteta, prof. dr Vladan Đokić, koji je na čelu Komisije za dodelu sredstava za kupovinu seoskih kuća. „Činjenica da trećina ovih mladih lјudi ide iz grada u sela, govori da se cilј programa ostvaruje“.

 „Drago mi je što radimo na rešavanju ovog važnog pitanja za Srbiju. Ali ni jedan od ovih elemenata na kojima radimo, ne bi sam za sebe dao rezultate. Jedino komplementarnim delovanjem svih programa ovog Ministarstva možemo doći do cilјa, a to je da učinimo sela dobrim i poželјnim mestom za život“, rekao je prof. dr Nebojša Bojović dekan saobraćajnog fakulteta, koji je na čelu Komisije rešava pitanje mobilnosti seoskog stanovništva. 

I ove godine širom Srbije realizovani su Miholјski susreti sela, manifestacija koju je osmislio i zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem utemlјio ministar Krkobabić. Sportskim takmičenjima, višebojem, izložbama, folklornim nastupima, ukusnim tradicionalnim jelima od juna do decembra ova manifestacija okupila je oko 200.000 učesnika, iz 1.500 sela u 95 opštine širom Srbije.

Predsednik Akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić istakao je značaj programa koje ovo Ministarstvo realizuje u saradnji sa Akademijskim odborom za selo i vidlјive rezultate koji su za kratko vreme postignuti.

Prisutni na svečanosti uživali su u nastupu KUD „Naš zavičaj“, mladog ansambla iz Sevojna koji je pobrao nagrade i simpatije na Miholјskim susretima u Zlakusi. Specijalno za ovu priliku zdravicu za preporod sela napisao je Radisav Lukić, pisac i kazivač zdravica iz Mihajlova kod Smedereva, navodi se u Saop[tenju Ministarstva ya brigu o selu Vlade Srbije. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *