POGLEDI: SAD od 1. avgusta ograničile putovanja bez viza za vlasnike pasoša Mađarske izdatim između 2O11. i 2O2O. godine

Mir, jedini  zajednički interes!

Javlja ekskluzivno Budimpešte – akademik Vlastimir Vujić

Vujić: Identitet skoro million stranaca nije dovoljno verifikovan
Viktor Orban, premijer Mađarske – Foto: Rade Bakračević – Štajerske novice

Pojednostavljena procedura naturalizacije onima koji tvrde da su mađarskog porekla (i ako nisu rođeni, ne žive niti nameravaju da žive u Mađarskoj), već su stanovnici Rumunije, Slovačke, Srbije i Ukrajine, premijer Viktor Orban dao je državljanstvo Mađarske! – Ovaj program omogućio je etničkim Mađarima (ali i nemađarima koji su na osnovu jednog od predaka stekli pomenuti uslov), koji ne plaćaju poreze u Mađarskoj i koji žive i rade u drugim državama da glasaju na mađarskim izborima, dajući Orbanovoj nacionalnoj stranci – FIDES-KDNP – izbornu prednost koja im je čak tri puta omogućila apsolutnu (dvotrećinsku) većinu koju su već u prvom ciklusu iskoristili da u celosti promene državni ustav i Mađarsku  proglase državom jedne nacije, Mađarske, a potom ukinu nacionalen manjine i proglase ih narodnostima  (bivše nacionalne manjine koej imaju matičnu državu) i etničkim grupama  (u koje spadaju one manjnine koje nemaju maticu), javlja akadmik Vlastimir Vujić iz Budimpešte.

,,Avgustovske sankcije Vašingtona Budimpešti predstavljaju najnovije poglavlje u sve hladnijim američko – mađarskim odnosima, koje su dodatno pogoršali javna Orbanova podrška bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu i Bajdenovo imenovanje (krajem 2O22. godine)  homoseksualnog Davida Presmana (koji je u Budimpeštu doputovao sa partnerom i njihovo dvoje dece!?) za američkog ambasadora u Mađarskoj’’, kaže Vujić.  I već u prvom kvartalu ove 2023. godine novi ambasador SAD postao je poznat Mađarima po spremnosti da ulazi u javne okršaje, protiveći se propagandističkom pristupu medija bliskih Orbanu, njegovoj otvorenoj anti-LBGT kampanji i revizionističkoj politici desno -konzervarivnog Fidesa na čijem čelu je mađarski premijer od osnivanja te stranke (pune 33 godine?).

Po rečima Vujića, Vlada premijera Viktora Orbana, međutim, vešto je „ignorisala“ upozorenja Bele Kuće koja im je „prenosio“ ambasador David Presman i SAD su (i u slučaju Mađarske) krenule sa proverenim kažnjavanjem „neposlušnih“ država – SANKCIJAMA! Vašington je prvo (početkom aprila ove godine) sankcionisao rusku Međunarodnu investicionu banku (MIB) u Budimpešti i trojicu njenih čelnika (dvojicu Rusa, Nikolaja Kosova i Georgija Potapova i jednog Mađara, Imrea Laslockog!). Mađarska je zbog toga morala da izađe iz MIB banke, ali je u njoj ostalo (čak) 74 milijarde forinti javnog novca, ističe Vujić.

David Presman, ambasador SAD u Budimpešti

U obrazloženju uvođenja sankcija, ambasador SAD David Presman izrazio je veliku zabrinutost Bele Kuće i predsednika Džozefa Bajdena zbog kontinuirane želje mađarskih lidera za proširivanjem i produbljivanjem veza sa Ruskom Federacijom uprkos tekućoj „brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i pretnji transatlantskoj bezbednosti (sic?)“. Takodje, prisustvo MIB-a u Budimpešti omogućava Moskvi da pojača svoje obaveštajno prisustvo u Evropi i „može da posluži kao mehanizam za korupciju i nezakonito finansiranje, uključujući kršenje sankcija“!?

,,Povodom ove odluke SAD, Orbanov šef kabineta Gergelj Guljaš, optužio je Vašington da njihova ambasada u Budimpešti direktno vodi kampanju za promenu stava Mađarske prema Rusiji’’, podvlači Vujić i dodaje:  „Sjedinjene Američke Države nikada nisu odustale od pokušaja da po svaku cenu uguraju Mađarsku u proratnu poziciju koju dele mnogi njeni saveznici, ali Mađarska ostaje čvrsto uverena da je mir jedini zajednički interes. Tako će i ostati“,  rekao je portparol mađarske vlade u izjavi za javnost Guljaš, a javlja Vlastimir Vujić.

I onda novi „kroše“ Budimpešti iz Bele Kuće. SAD su 1. avgusta 2023. Godine – zbog odgađanja Budimpešte da ratifikuje pristupanje Švedske NATO-u, intenziviranja saradnje  Organove Vlade u nabavci ruskih energenata i nastavku projekta ruskog ,,Rosatoma’’ na proširenju Madjarske  nuklearne elektrane ,,Pakš’’, kao i daljem širenju propagande Kremlja  o Rusko – Ukrajinskom ratu u Mađarskim provladinm medijina – ograničile su delovanje Mađarske u Američkom programu ukidanja viza. Razlog koji su naveli bio je – bezbednosni problemi sa novim mađarskim pasošima izdatim između 2011. i 2020. godine?

„Preko 900.000 mađarskih pasoša izdala je za devet godina vlada premijera Viktora Orbana u sklopu pojednostavljenog programa naturalizacije, a da uz njih nisu povezani strogi mehanizmi provere identiteta. Procena je da oko 70.000 stanovnika Srbije danas poseduje te pasoše. Vašington  nije želeo da preduzme ovakav kazneni korak, ali je bio na njega prinuđen jer Orbanov kabinet nije želeo da se bavi pomenutim bezbednosnim problemima iako je godinama na to bio upozoravan“?! – saopštio je ambasador Presman, podvlačeći da je Orbanov program pojednostavljene procedure dobijanja mađarskih pasoša omogućio etničkim Mađarima (ali i nemađarima koji su na osnovu jednog od ranijih predaka stekli pomenuti uslov) koji nisu rođeni, niti žive i rade u Mađarskoj (dakle, ne plaćaju porez Mađarskoj!) pružio mogućnost da glasaju na mađarskim izborima – dajući Orbanovoj desno-konzervativnoj vladajućoj stranci Fides-KDNP značajnu izbornu prednost (što je mađarski premijer već kod prvog, od tri, dvotrećinskog osvajanja vlasti iskoristio da promeni Ustav i Mađarsku proglasi državom jedne nacije, nacije Mađara i – ukine nacionalne manjine u svojoj državi – pretvorivši ih u narodnosti i etničke grupe!?), javlja Vlastimir Vujić iz Budimpešte.

Sankcije koje su SAD uvele Mađarskoj podrazumevaju da se nosiocima Mađarskih pasoša koje smo obrazložili, boravak u Americi smanjujje sa dve najednu godinu i vredi samo za jedna ulazak (a ne za tri kao do sada), dok boravak do 90 dana bez vize (u turističke ili poslvone svrhe) – ostaje!

„Zahtev Sjedinjenih Američkih Država da im Mađarska preda podatke nekoliko stotina hiljada svojih (dvojnih) državljana koji žive u inostranstvu je bez presedana i nerealan. Svaka država štiti i čuva podatke svojih građana uz zakonske garancije. Time štiti i njihovu bezbednost. Budimpešta sigurno nikom neće deliti informacije kako bi izbegla da svoje građane dovede u opasnost. Zbog toga se administracija predsednika SAD-a Džoa Bajdena sada sveti M]arima“, izjavio je zamenik mađarskog ministra unutrašnjih poslova Bence Retvari, a prenosi Vlastimir Vujić iz Budimpešte.

I na kraju, Orban ne bi bioi Orban da Vašingtonu nije uzvratio ,,udarac’’!… Iako se u Briselu još samo čekala odluka Mađarskog Parlamentqa o prijemu Švedske u NATO (Jer sve zemlje u alojansi moraju odobriti članstov u ovu organizaciju nove članice)  – Parlament Mađarske na Peštanskom Košutovom trgu odgodio je glasanje 1. avgusta za 11. septembar?…

,,Izjašnjavanje u Mađarskom Parlamentu za ratifikaciju prijema Švedske u NASTO odgođeno je zbog nedolaska zstupnika Orbanove (apsolutno) vladajuće Partije FIDES – KDNP!?… Nacionalni „Narandžasti“ imaju dvotrećinsku većinu u Parlamentu i njihovim nedolaskom nije bilo molguće održati sednicu. Mađarska opozicija, koja je žestoko kritikovala ovaj Orbanov potez, bila je potpuno sama u Košutovom zdannju i održala je neformalni skup o aktuelnim geopolitičkim pitanjima…’’, komentariše zbivanja u Mađarskoj akademik iz Budimpešte Vlastimir Vujić. (B.Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *