POGLEDI: Smanjen broj tovljača junadi, sledi uvoz bikova iz Češke

U Srbiji je u poslednje dve godine opao broj tovljača junadi za oko 8.000 gazdinstava, što se oseća na tržištu, iako su ti farmeri imali u proseku u tovu 4-6 grla. Iz tih razloga proizvodna grupa odgajivača kvalitetnih tovnih rasa iz Udruženja „Agroprofit“ odlučila je da za desetak farmera uveze kvalitetne bikove za priplod. Procenili su da je ova mera neophodna za dalji napredak uzgoja, iako se u Srbiji povećao broj krava tovnih rasa u čistoj rasi na oko 15.000.

Upravni odbor ovog Udruženja predložio je farmerima da uspostave saradnju sa stočarskim centrom u Republici Češkoj i da uz stručne konsultacije odluče o izboru priplodnih bikova. Prema uzgajivačkim programima i brojnosti pojedinih rasa posebno su potrebni bikovi rase šarole, hereford i angus. Češka Republika ima dobro organizovane i stručno osposobljene selektivne stanice za tovno govedarstvo, gde se pre utvrđivanja zdravstvenog stanja analiziraju reproduktivne sposobnosti, uz uvid o  poreklu.

Naša zemlja i Češka Republika imaju verifikovan sertifikavat o uvozu goveda, što je dobra osnova za proveru kvaliteta. Međutim, naši odgajivači, na osnovu ranijih iskustva, od partnera u Češkoj očekuju i dve tri dodatne analize koje se u sertifikatu ne pominju (leptospiroza i BVD), a potrebno je da se kod bikova ispitaju još neke karakteristike. Odgajivači tovnih rasa koji učestvuju u uvozu i dalje će koristiti veštačko osemenjavanje,  a smatraju da je potrebno što pre primeniti i embriotransfer u reprodukciji. (B.G.)

Foto: ,,Agroprofit’’

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *