POVRATAK U SELO: Oživele kuće

 „Za nepunih godinu dana oživelo je više od 800 kuća u selima Srbije. Interesovanje je ogromno, javlјaju se sve mlađi lјudi“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u Palati Srbija gde je održano potpisivanje ugovora za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, za one zahteve koje je komisija odobrila 26. aprila ove 2022.  godine.  Odlučeno je da se dodeli bespovratni novac za kupovinu još 90 seoskih kuća i to za 64 porodice, 13 mladih polјoprivrednika i polјoprivrednica i 13 samohranih roditelјa sa teritorije čitave Srbije. Sredstva za kupovinu seoskih kuća se dodelјuju po redosledu pristiglih prijava, do utroška 500 miliona dinara – koliko iznose opredelјena sredstva Ministarstva za brigu o selu za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

U prošlogodišnjem ciklusu dodelјena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava, a sa kućama koje su dodelјene do maja ove 2022. godine, broj seoskih kuća u svim delovima Srbije koje su dobile nove stanare, prelazi 800.

Ministar Krkobabić potpisao je trojne ugovore sa gradonačelnicima /predsednicima opština, na čijim se teritorijama nalaze kuće i dobitnicima bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Najpovolјnija izabrana kuća nalazi se u selu Torak u opštini Žitište, ima 64 m2 i sedam ari placa i staje 399.000  dinara. Maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin, Ada i Bač, gde se ovog puta u selu Plavna nalazi i najveća seoska kuća od 268 m2.

U opštini Pirot, gde su se procenjene vrednosti kuća kretale od 800.000 do 1,1 miliona dinara, dodelјena su sredstva za dve kuće, od 103 m2 u selu Blato i 75 m2 u selu Izvor.

Na ovaj Javni konkurs mogu da se prijave mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelјi i mladi polјoprivrednici/ce do 45 godina života.  Izabrana kuća može da se nalazi na teritoriji svih naselјenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naselјima i njena vrednost može maksimalno iznositi 1,2 miliona dinara. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *