PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: VELIKA, MALA PRIVREDA

Beograd postaje novi centar u Evropi za spajanje kompanija i izlazak na klјučna izvozna tržišta

U Privrednoj komori Srbije  održan  je FruitNet Forum South-East Europe, specijalizovani poslovni događaj za industriju svežeg voća i povrća na kojem je više od 40 proizvođača i izvoznika iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana bilo u prilici da se susretne sa 10 prestižnih evropskih kupaca i distributera svežeg voća i povrća, poput Champion-Fruit Kft – Mađarska, ICA – Švedska, Arctic – Polјska/Norveška, Eurogroup – Italija, Consorfrut – Polјska,  Greenyard – Belgija i drugih. 

Cilј događaja je povezivanje srpskih i regionalnih proizvođača sa inostranim kupcima i to na domaćem terenu, kako bi poslovne prilike bile dostupne što većem broju učesnika i to uz manje troškove u poređenju sa nastupima na velikim internacionalnim sajmovima. Takođe, globalne turbulencije, klimatske promene i inflacija su skratile mnoge dobavlјačke lance, time otvarajući prostor za Srbiju i region da se pozicioniraju aktivnije na izvoznim tržištima. 

Fruitnet Forum South East Europe 2023 partnerski organizuju Privredna komora Srbije i međunarodna medijska kuća Fruitnet Media International, uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Foto PKS – Ivana Vukotić

Forum je usmeren ka malim i srednjim kompanijama, proizvođačima koji teško mogu da dođu do kupaca na ovom nivou. Sastanci su unapred dobro pripremlјeni, svi kupci jako dobro znaju šta da očekuju, ali ono što je još važnije, mala i srednja preduzeća su pripremlјena da se predstave i započnu ili nastave internacionalizaciju svog poslovanja“, izjavio je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS. Tržište svežeg voća i povrća je veoma bitno za ukupnu privredu i polјoprivredu Srbije, ističe Vesović i navodi da voće i povrće čini 25 odsto našeg izvoza a da polovina tog voća završi na zahtevnom tržištu EU. Najavlјuje da će zbog značaja tog sektora polјoprivredne proizvodnje, Privredna komora Srbije sa partnerima i sledeće godine organizovati FruitNet Forum South-East Europe.

„Srpska i regionalna industrija hrane imaju ogroman potencijal za rast. Prilagođavanje krizama, održavanje konkurentnosti i povezivanje sa kupcima su klјučni. Danas možemo razgovarati o ovim vitalnim pitanjima sa stručnjacima za trgovinu, naučiti o tržišnim trendovima i uspostaviti značajne poslovne veze. USAID je ponosan što podržava današnje okuplјanje koje pomaže da se agrobiznisi iz Srbije povežu sa svetom”, izjavila je na otvaranju događaja Naida Zečević Bin, Direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, USAID Srbija.

Na otvaranju se prisutnima obratio i Đorđo Mancino, u ime Fruitnet Media International, organizacije zadužene za privlačenje inostranih kupaca.  „Fruitnet je posvećen Srbiji i Zapadnom Balkanu zbog svoje klјučne uloge u evropskoj trgovini. Bogata polјoprivreda u regionu i blizina klјučnim tržištima, kao i diverzifikacija izvoznih tržišta, su od suštinskog značaja za industriju svežih proizvoda, a Fruitnet je tu da pruži smernice i podršku u kretanju kroz složenost međunarodne trgovine“, poručio je Mancino.

Već sarađujemo sa firmama iz Srbije i veoma nam je drago što danas na jednom mestu imamo priliku da upoznamo nove dobavlјače. Zainteresovani smo za ceo spektar voća i povrća, prateći sezonalnost i periode kada su proizvodi odavde konkurentni i potrebni na našim tržištima. Mi kao grupacija pokrivamo većinu zemalјa Centralne Evrope, Baltičkih zemalјa i dela Balkana“, izjavio je Gordan Tolevski, predstavnik Eurogroup Italia.

Pored intenzivnih B2B sastanaka, u plenarnom delu Foruma održane su prezentacije posvećene planiranju proizvodnje i izvoza voća i povrća iz jugoistočne Evrope, predstavlјene su najbolјe prakse poslovanja sa EU prodajnim lancima i uvoznicima, a razgovaralo se i o uticaju klimatskih promena i drugih nepovolјnih faktora na proizvodnju i trgovinu.

Ovo je bio prvi forume specijalizovan za industirju svežeg voća i povrća koji je organizovala PKS, uz podršku USAID projetka ,,Velika mala privreda“ uz  podršku medijske kuće Fruitnet Meida Intgernational GmbH. Ovo je bila i jedinstvene prilika za srpske proizvođače svećeg voća i povrća da predstave svoju ponudui, da se povežu sa velikim međunarfodnkim lancima u ovom sektoru, kao i dadodđu do novih kupaca i tržita. Fokus događaja bili su poslvoni susreti između domaćih kompanija i renomrianih uvoznika i distributera svžeg  voća i povrća, kao i maloprodajnih lanacda iz Evrope kao i drugih svetskih tržišta, rekla je Dušanka Kalezić, savetnica predsednika PKS. Komora po njenkim rečima, prepoznaje zahteve i potrebe naše privrede za pozicioniranjem na naovim tržištima i plasmanom proizvdoa u obalsti industrije hrane, posebno usegmentu svežeg voća i povrća.

U nameri da podrži izvoznpo orijetnisane kompanije i privrednoike, Komora realizuje niz aktivnsoti i projeklata usmerenih na podoršku interancionalizaciji poslovanja oi povezivanju sa velikim međunarodnjim partnerima i dobavljačkim lancima.

,,Osim organizacije nastupa na vodećim međunarfdonjim sajmoivima koja je već pozanti instrumjent podrške internacionaloiazciji poslovanja, PKS organizacijoim ovog i sličmnih foruma, pruža dodatnu šansu našim proizvođačima svežeg vođ

A i povrća da se na domaćeg terenu susretmnu sa prestižnim međunarodnjim kompanijama i otvore nove kanale prodaje i nova izvozna tržišta, objašnjavam Kalezić.

Švedska ICAmbenački REWE, belgijski Greenyard ozbiljni su pooslovni distributerski lanci svežeg voća i povrća koji imaju visoke zahteve u pogledu standarda poslvoanja, sertifikacije proizvdoa, kaliteta,količina i kontinuiteta snabdevanja. PKS nastoji da bude snažna logistička podrška kompanijama iz Srbije da ispune ove kriterijume poslvoanja u okvirima međunarodne trgovine i postanu partneri svetskim igačima na ovim poslovima, istaknuto je na Forumu.

U plenarnom dleu Foruma održamne su prezentacije posvećene planrianju proizvdonje i izvoza voća i povrća iz jugoistopčne Evrope, zatim su predsavljene najbočle prakse poslovanja sa EU prodajnim lancima i uvoznicima,a razgovaralose i o uticaju klimatskih promena i drugih nepoivoljnih faktora na proizvodnju i trgovinu.

Radi efikasnije povezvianja sa međunarodhnim partnerima, za privrednike je pripremljena i posebna onlajn B2B platforma – www.fruitnetforum.pks.rs koji mogu da predsawve profi kapacitet imoigućnosti njihove kompanije i da zakažu sastancke sa potencdijalnkim partnerima iz Evrope. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *