PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE OBELEŽILA 101 GODINU POSTOJANJA

Priznanja za najuspešnije

Ovogodišnji laureati Privredne komore Vojvodine su kompanija „ENTERIJER JANKOVIĆ DOO“, iz Novog Sada za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti industrije; Opšta zemlјoradnička zadruga „ŽUNJI-SILAK“, iz Temerina za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti polјoprivrede; kompanija „NAFTACHEM DOO“, iz Sremske Kamenice za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti usluga; privrednica godine je Tatjana Filipović, „DOO DAK COMERC“ iz Novog Sada, a privrednik godine je Goran Jevtić, „DOO ENERGY NET“, iz Kaća

U okviru svečanosti povodom obeležavanja 101. godišnjice postojanja i rada Privredne komore Vojvodine, najuspešnijim privrednicima sa teritorije AP Vojvodine uručene 57. godišnje nagrade Privredne komore Vojvodine „Kosta Mirosavlјević“, za istaknuta privredna ostvarenja, uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti polјoprivrede, industrije i usluga u 2019. godini.

Ovogodišnji laureati Privredne komore Vojvodine su kompanija „ENTERIJER JANKOVIĆ DOO“, iz Novog Sada za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti industrije; Opšta zemlјoradnička zadruga „ŽUNJI-SILAK“, iz Temerina za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti polјoprivrede; kompanija „NAFTACHEM DOO“, iz Sremske Kamenice za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti usluga; privrednica godine je Tatjana Filipović, „DOO DAK COMERC“ iz Novog Sada, a privrednik godine je Goran Jevtić, „DOO ENERGY NET“, iz Kaća.

„Cilј jedinstvenog komorskog sistema u Srbiji jeste da za svoje članice predstavlјa mesto na kojem mogu dobiti punu podršku i konkretnu pomoć. Privredna komora Vojvodine neguje poslovni ambijent gde na dnevnom nivou dolazi do razmene kontakata, iskustva i ideja, a mi se trudimo da i prilikom neformalnih, svečanih okuplјanja, stavimo biznis u prvi plan“, rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

On je dodao da uspeh pokazuju i sledeći podaci, koji su kako je rekao, rezultat zajedničkog rada svih – Republičke i Pokrajinske vlade, Privredne komore Srbije, odnosno jedinstvenog komorskog sistema i privrednika.

„Proteklu godinu, u privrednom smislu, obeležili su sledeći podaci:  spolјnotrgovinska razmena vojvođanskog regiona, za celu 2019. godinu, veća je za oko sedam odsto u odnosu na godinu pre i iznosi 13 milijardi evra; vojvođanska privreda je ostvarila više od trećine ukupnog izvoza Republike Srbije, tačnije, ostvaren je izvoz robe i usluga u vrednosti od šest milijardi evra, što čini povećanje od 8,6 odsto; pokrivenost izvoza uvozom je takođe pobolјšana u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 90 odsto“, rekao je Vučurević.

Tom prilikom, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević čestitao je Privrednoj komori Vojvodine 101. rođendan i istakao da je ova institucija kuća privrednika u Pokrajini. Dodao je da  su privrednici pre 101 godine osetili potrebu da formiraju svoju krovnu organizaciju.

„I danas, 101 godinu od osnivanja PKV kakvu je danas znamo, klјučne reči jesu povezanost i zajedništvo čime se u svom radu rukovodi i Pokrajinska vlada. To govore i privredna kretanja u 2019. godini, koja su pozitivna i nastavak su privrednih kretanja iz ranijih godina, to govori i rast BDP kada se sumiraju rezultati u 2019. godini koji će iznositi negde oko četiri procenta, to govori i porast spolјnotrgovinske razmene, pad stope nezaposlenosti. Svi ti pokazatelјi govore u prilog tezi da ovaj način upravlјanja javnim sredstvima, realizujući investicije, je sa republičkom vladom, lokalnim samoupravama zapravo klјuč uspeha i nećemo ga menjati ni u narednim godinama“, rekao je Milićević.

Prisutnima se u ime laureata obratio generalni direktor kompanije „Enterijer Janković“ iz Novog Sada Božo Janković koji se zahvalio Privrednoj komori Vojvodine na dodelјenoj nagradi.

„Mislim da treba više da se cene lјudi koji neumorno rade, koji se svakodnevno bore sa problemima i imaju ovakve rezultate. Ja sam jako zadovolјan što je PKV podigla to na jedan viši nivo i na neki način, dala priznanje proverenim i dobrim kompanijama u svom biznisu“, rekao je Božo Janković.

Privredna komora Vojvodine Godišnje nagrade dodelјuje u dobroj nameri i na temelјnim principima ustanovlјenim pre više od pola veka, kao izraz priznanja postignutim rezultatima, te kao podsticaj za nova ostvarenja. Na godišnjem nivou, ova nagrada ističe pojedince i privredna društva, koji svojim radom i izuzetnim rezultatima, društveno odgovornim ponašanjem i stiču pravo da budu dobitnici i nosioci ovog ozbilјnog i reprezentativnog priznanja, u čijem je nazivu utkano ime utemelјivača tradicije Privredne komore Vojvodine. Kosta Mirosavlјević jedan je od osnivača i dugogodišnji predsednik prethodnice PKV – Trgovinsko-industrijske i zanatske komore u Novom Sadu, neumoran privredni delatnik, vizionar i,  između ostalog, osnivač Srpske čestičarske (deoničarske) zadruge, iz koje je nastala Srpska trgovačka banka, dugogodišnji ugledni član uprave Centralnog kreditnog zavoda, pokretač i osnivač Novosadske produktne i efektne berze, istaknut član i potpredsednik Matice srpske, Saveza zemlјoradničkih zadruga i Udruženja trgovaca i industrijalaca, te gradonačelnik Novog Sada krajem tridesetih godina XX stoleća, odlikovano ordenom Sv. Save i kralјevskim ordenom Belog orla.

B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *