ПУТ ВОДИ И НА ЈУГ: Усељена прва кућа и у Владичином Хану

Постоји снажна политичка воља за наставак овога што радимо, која ће бити преточена у буџет за наредну годину. Ово није пројекат већ мисија за коју ће бити издвојена додатна средства. Попуњаваћемо празне сеоске куће докле год постоји интересовање.“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, у посети Владичином Хану.

„Да сте закаснили годину дана са овим програмом, ми не бисмо били овде“ -овим речима дочекала је министра Биљана Раденковић, професорка филозофије која је за своју четворочлану породицу добила нови дом у селу Репинце. Узбуђене девојчице Ива и Мила радују се дуго жељеном кућном љубимцу кога ће напокон моћи да имају у свом дворишту.

Министар Кркобабић је одржао радни састанак са председницима свих месних заједница и руководством општине Владичин Хан, Пчињског управног округа. Тема састанка били су актуелни програми овог Министарства, искуства са терена, потребе и сугестије становника села.

У посети Владичином Хану данас је боравио и академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ који је изјавио „Уз науку и нове технологије можемо да искористимо све потенцијале које нам село пружа. Да наши сељани буду модерни фармери, поносни на свој рад и задовољни својим приносима. Не заборавимо да и градови опстају захваљујући управо селима“.

Програм куповине празних сеоских кућа спроводи се на територији читаве Републике Србије, али се посебна пажња усмерава на пет јужних управних округа у којима је највише приметно пражњење и одумирање села. – Пчињски, Пиротски, Јабланички, Нишавски и Топлички. 

Председник општине Горан Младеновић изјавио да су после задруга, за чији рад је ова општина већ добила бесповратна средства, аплицирали и за остале програме које спроводи ово Министарство и да су поносни што је прва кућа усељена на југу Србије управо из њихове општине.

Уредбом коју је донела Влада Републике Србије ове године издвојено је 500 милиона динара за ове намене, а вредност једне некретнине може ићи до 1,2 милиона динара. Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године.

Средства се додељују младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Министарство за бригу о селу спроводи низ програма за побољшање услова живота и рада на селу, од решавања питања егзистенције становника села кроз задруге, доделу средстава за куповину сеоске куће са окућницом, доделу средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва до лекара, до школе или општинског и поштанског шалтера, као и подстцање културног живота сељана и неговање традиције организовањем манифестација.

У плану је и адаптација сеоских домова културе или задружних домова у мултифункционалне објекте који ће сеоском становништву пружити задовољење друштвених и адмистративних потреба.

Подсетимо, до сада је само из програма подршке раду задруга на територији Пчињског управног округа додељено готово 42 милиона динара, од чега је 6,1 милиона динара општини Владичин Хан.

                                                                                       Б. Гулан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *