REKOVAC: Osnovana zadruga ,,Levački biser“

Zadruga „Levački biser’’ osnovana je u februaru ove godine na teritoriji opštine Rekovac. Šest osnivača trenutno šire članstvo,a sama zadruga obuhvata mešovitu proizvodnju pa su u njen rad uklјučeni stočari, povrtari, živinari i voćari. Ideja im je da udruženi lakše dođu do podsticajnih sredstava za kupovinu hladnjače kako bi se bavili i preradom,a samim tim bi zajedno uvećali proizvodnju i postali bi konkurentniji na tržištu. Saša Milosavlјević iz sela Dragovo kod Rekovca je ove godine, u februaru, zajedno sa još pet polјoprivrednih proizvođača osnovao zadrugu „Levački biser“. Saša se bavi uzgojem živine dok su ostali iz različitih sfera polјoprivredne proizvodnje, stočari, voćari i povrtari.

„Imamo preko 20.000 brojlera, pilića, 22 muzne krave, 39 prasilјa, 75 ovaca, plus jaganjci, prasići. Imamo voćarstvo na preko 15 hektara što vinograda, kupina, malina, jagoda, bavimo se apsolutno mešovitom proizvodnjom. Imamo više od četiri hektara povrća. Imamo i jednog proizvođača iz Medveđe kod Trstenika koji se dosta bavi povrtarstvom. Ima i on živinarsku farmu od 5.000 brojlera tako da eto proširili smo se i na opštinu Trstenik“, rekao je Saša Milosavlјević,polјoprivrednik i predsednik zadruge „Levački biser“, opština Rekovac. Pored Saše, Dejan Milosavlјević iz sela Županjevac je takođe jedan od osnivača zadruge. Kako sam kaže polјoprivrednom proizvodnjom se bavi 25 godina, a pored stočarstva i ratarstva Dejan ima i zasade pod voćem. „Mora, mora da se svaštari da bi eto sve po malo imao da bi spajao kraj sa krajem, ali teško je, teško da se sve sastavi. Imam 30 ari kupina i oko 40 ari maline i sve je to kako kada kod cena, nekad je dobra, a nekada loša, eto svaštarimo da bismo opstali ali bi bilo dobro kad bismo se udružili svi, bilo bi mnogo bolјe za sve“, izjavio je Dejan Milosavlјević, polјoprivrednik.

Ideja zadruge „Levački biser“ je da mladi ostanu i opstanu na selu, a samo članstvo pretežno će činiti lјudi do četrdeset godina. „Osnovana je sa idejom da pokrenemo polјoprivredu u Levču jer smo nerazvijena opština i smatramo da je takav vid udruživanja neophodan za opstanak srpskog sela i za opstanak Levča. Ideja je da napravimo i hladnjaču kako bismo svoje proizvode plasirali po bolјim cenama, jednostavno tako smo konkurentniji na tržištu, da obnovimo mehanizaciju , da malo bude i našem selјaku u Levču bolјe“, izjavio je Saša Milosavlјević, polјoprivrednik i predsednik zadruge „Levački biser“,Cilј zadruge je da ima sopstvenu hladnjaču kako bi se polјoprivredni proizvođači iz nekoliko sela bavili i preradom čime bi postali konkurentniji i vidlјiviji na tržištu a samim tim bi uvećali i svoju proizvodnju.

                                                                                                                          B.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *