SA ZADRUGARIMA DO NOVOG PROGRAMA PODRŠKE: Zajedništvo u zadrugarstvu

„Radimo na novom programu pomoći zadrugama, vrednim pola milijarde dinara. Hoćemo da čujemo prave informacije sa terena, niko ne može da zna bolјe situaciju od samih zadrugara i lјudi koji rade u zadrugama – kakvo je stanje, koji su izazovi i koji problemi. Ako na ovakav način prikupimo informacije onda će naš program dodele sredstava koji zadrugari očekuju biti usmeren na prave projekte. Novi program startuje od jeseni“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u poseti Svilajncu, u sklopu najave novog programa finansijske podrške zadrugama.

„Tek smo počeli sa radom, mladi smo i pomoć ministarstva nam je veoma značila i ubrzala proces proizvodnje i izlazak na tržište“ izjavio je direktor pčelarske danas ministar obišao, iz programa finansijske podrške zadrugama 2021. godine, dobila je 7,5 miliona dinara za nabavku opreme i mehanizacije za pčelarstvo – 600 pčelinjih rojeva, 300 plastičnih košnica, samohodni utovarivač košnica i drugu opremu, uložila je i svojih 5,8 miliona dinara. Ove godine učestvuju u pčelinjoj paši sa oko 300 košnica i planiranih 3-4 tone bagremovog meda, isto toliko suncokretovog meda i očekivanim prihodom od 30.000-40.000 evra.

U poseti Svilajncu sa ministrom su boravili i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kao i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista Milan Prostran.  Akademik Škorić podsetio je na značaj nauke i na njenu primenu u praksi i naglasio da su zadruge okosnica opstanka i razvoja sela. „Zadrugarstvo Srbije ima perspektivu i u ovom vremenu teške globalne krize svaki mali proizvođač nam je važan, a većina njih opstaće samo uz pomoć zadruge“ izjavio je Prostran.

Krkobabić je posetu nastavio u staroj ratarskoj zadruzi „Svilajnac“, kojoj je iz istog programa 2019. godine dodelјeno 15 miliona dinara za nabavku sušare za žitarice. Ova zadruga osnovana je davne 1897. godine, danas ima 34 zadrugara i 12 zaposlenih radnika i bavi se ratarstvom i živinarstvom. Investicija finansirana bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu 2020. godine donela im je sušaru kapaciteta 60 tona za sušenje žitarica, prevashodno kukuruza, a smeštena je u sklopu betonskog silosa. U zavisnosti od potreba ona, na godišnjem nivou, osuši između 500-700 tona vlažnog kukuruza. Svi proizvodni kapaciteti su u vlasništvu zadruge i u funkciji su zajedničke proizvodnje. Slavolјub Petrović, v.d. direktora ove zadruge zahvalio je ministru na poseti i naglasio da je zadruga nabavkom sušare dobila još kooperanata i posluje još stabilnije.

Ove godine za program finansijske podrške zadrugama opredelјeno je pola milijarde dinara. Prethodnih godina po Javnom konkursu su novoformiranim zemlјoradničkim i polјoprivrednim zadrugama, dodelјivana bespovratna sredstava u iznosu do 7,5 miliona dinara za unapređenje poslovanja. Za stare zemlјoradničke i polјoprivredne zadruge  izdvajano je do 15 miliona dinara po zadruzi. Prošle 2021.godine pravo na bespovratna sredstva po istom Javnom konkursu imale su i zemlјoradničke i polјoprivredne zadruge,njih 57,  sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva. (B. Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *