СЕЛА СРБИЈЕ: Бесплатан превоз за житеље из 18 општина

Новац од 120 милиона динара расподељен је на 18 најбоље рангираних јединица локалних самоуправа, чиме ће се допринети решавању проблема превоза чак у 479 села широм Србије, а користиће га недељно  17.000-18.000 путника

Милан Кркобабић: након што је завршен рад Комисије за доделу бесповратних средстава за куповину минибусева за потребе превоза сеоског становништва на територији Републике Србије: „Ово је само први корак, показна вежба за стицање искустава. Спремамо свеобухватан, детаљан програм решавања горућег проблема превоза за житеље села Србије, посебно у рубним и девастираним општинама. Оно што ме држи у уверењу да ћемо ово реализовати је пуна подршка коју је председник Републике Србије дао овој идеји.“

Минибусеви купљени овим средствима служиће искључиво за потребе превоза сеоског становништва из једног села у друго или из села у градско/општинско седиште. На овај начин становницима села омогућиће се обављање привредне активности, доступност адекватне здравствене заштите, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности.

Расположива средства од 120 милиона динара расподељена су на 18 најбоље рангираних јединица локалних самоуправа, чиме ће се допринети решавању проблема превоза у чак 479 села широм Србије, а користиће га недељно чак 17.000-18.000 путника.

Комисија, на челу са председником, деканом саобраћајног факултета проф.др Небојшом Бојовићем и замеником, продеканом за научно-истраживачки рад  проф.др Далибором Пешићем оцењивала је 81 пристиглу пријаву која је испунила услове.

У одлучивању се водило рачуна о најугроженијим подручјима Србије, па тако 13 од 18 јединица локалних самоуправа које су добиле средства припадају четвртој групи развијености и девастираним подручјима. Прва на листи је Куршумлија, а затим следе Босилеград, Трговиште, Црна Трава, Гаџин Хан, Лебане итд.

Конкурс је трајао до 3. септембра 2021. године, подносиоци пријаве на јавни конкурс биле су јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, а максималан износ по једној пријави  је седам милиона динара.

                                                                                                            Б. Гулан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *