СEЛO ЦРНA БAРA КOД БOГATИЋА: Ко заборави своју прошлост нема будућност

„Ко заборави своју прошлост нема будућност“  поручио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић отворивши, у атмосфери с призвуком старина и обичаја, традиционалну манифестацију „Хајдучко вече“, у селу Црна Бара општине Богатић.


Вожња фијакером у свадбеној колони и сватовима обученим у традиционалну мачванску ношњу била је и овога пута дочарана с изузетном лепотом и драматиком. Министар Кркобабић је са председником општине Богатић Миланом Дамјановићем, након вожње фијакером посетио изложбу домаће радиности и  гастрономских специјалитета, дела руку „Удружења жена Црнобарке“ које су овом приликом окупиле чланице још 20 удружења жена из читаве Мачве, али и суседних округа.

Манифестација „Хајдучко вече“ инпирисана је мотивима из романа о хајдуку Станку, Јанка Веселиновића и одржава се од 1966. године првог викенда у августу. Основна идеја је да се дочара живот предака, лепота некадашњег живота и старих обичаја.  У том духу организују се Мачванска свадба, Хајдучка регата, такмичење ловаца и риболоваца, избор најлепшег фијакера, избор радова са ликовне колоније, изложба домаће радиности и богат културно – уметнички и забавни програм.

Председник општине Богатић Милан Дамјановић захвалио је министру на посети и на прилици да Мачва прикаже своју лепоту традиције и културног наслеђа. Врхунац вечери као и увек било је такмичење за избор харамбаше. Младићи су се такмичили у прескакању пања, бацању камена с рамена, надвлачењу клипка, скоку у даљ, борби на брвну и пењању уз дрво. Најспретнији, најокретнији и најспремнији момак добија новчану награду, али и веома вредну хајдучку сабљу и звање харамбаше – хајдучког старешине. (Б.Г.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *