СЕЛО НЕУЗИНА У ВОЈВОДИНИ: Успешна задруга значи живот за село

„Велики број коопераната, примењено знање и савремене технологије рецепт су за успешно пословање. То је онда добра задруга, а село у коме се она налази има будућност“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у обиласку земљорадничке задруге ,,Агросој“ у селу Неузина. „Имамо такве задруге и имамо таква села. Ако желимо да наставимо европски пут онда су задруге – кооперативе императив“ додао је Кркобабић.

Ова задруга послује од 2002. године, бави се производњом ратарских култура на 650 хектара, узгојем повртарских и воћних култура на 52 хектара земље, откупом и трговином меркантилном робом, као и пласманом репороматеријала пољопривредницима.

Од почетка спровођења програма подршке задругарству од 2017. године закључно са 2021. годином издвојено је 2,13 милијарде динара за 207 задруга, а ове године Министарство за бригу о селу за ове намене издвојило је нових 500 милиона динара.

Из Програма Министарства за бригу о селу намењеног задругама у 2021. години,  задрузи ,,Агросој“ у општини Сечањ додељено је 15 милиона динара бесповратних средстава за унапређење пословања набавком линије за прање, калибрирање и паковање повртарских производа.

Директор задруге Нандор Вереш каже да је линија набављена средствима Министарства за бригу о селу сада ради без прекида и да само инвестицијама у свој развој мале, али и веће задруге имају перспективу. „Ови производи ће већ сутра бити у ланцима маркета широм Србије“ рекао је Вереш.

Председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов Бизоњ истакла је да је ово прави пример како је једном озбиљном инвестицијом једна задруга од произвођача примарних производа постала произвођач финалних производа за малопродајно тржиште, што и јесте суштина задружног организовања. Несторов је истакла да удруживање добија посебан квалитет код произвођача са интензивним производњама у повртарству, воћарству и сличним културама, јер се трошкови овако најефикасније смањују, а самим тим и повећава се продуктивност и сама добит.

Неузина (мађ. Nezsény) је насеље у Србији у општини Сечањ у Средњобанатском управном округу. Према попису из 2011. било је 1.256 становника. У Неузини се налази Српска православна црква .

У насељу Неузина живи 1056 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 40,2 година (39,5 код мушкараца и 41,0 код жена). У насељу има 498 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 2,75 (попис 2002).

Историјски гледано, биле су две Неузине, које су се касније спојиле у једну: Српска Неузина и Хрватска Неузина. Српска Неузина је неколико километара јужно од Сутјеске и неколико километара западно од Сечња, док је Хрватска Неузина у самом суседству, који се налази југозападно од Српске Неузина, неколико километара од Ботоша. Хрватска Неузина добило је име по хрватским досељеницима (племића који је настао из Туропоља), да су тамо населили 1788. године Загребачком епархијом на своје поседе.

Становништво у овом насељу веома је нехомогено, а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

Wikipedia

На парцелама  зз ,,Агросој“ у Неузуни почетком јула 2021. године одржан је и ,,Жетвени дан“ у организацији Задружног савеза Војводине. Тог дана цена коштања килограма рода пшенице из 2021. године била је 22,34 динара на индивидуалном сектору, са оствареним приносом од 5.000 килограма по хектару, показала је калкулација стручне службе Задружног савеза Војводине. Укупни трошкови по јединици површине, који укључују трошкове машинских операција и трошкове репроматеријала, били су 111.704,28 динара. Ови подаци чули су се на „Жетвеном дану“ који је у организацији ЗСВ одржан на парцелама ЗЗ „Агросој“ из Неузине. 

                                                                                                              Б. Гулан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *