СЕРТИФИКАТ: З3 „АГРОЧОКА“ У ЧОКИ

  • Фарми Земљорадничке задуге „Агрочока“ у Чоки уручен  је сертификат „Фарма добре пољопривредне праксе“ Удружења „Агропрофит“ из Новог Сада, за одгајивачки центар говеда лимузин расе. Сертификат је директору „Агрочоке“ Милошу Петровићу уручила председница Задружног савеза Војводина мр Јелена Несторов Бизоњ. До сада су ово признање Удружења „Агропрофит“, које се бави унапређењем и афирмацијом товног говедарства добиле фарме у Српском Крстуру, Ечки и селу Богданица у околини Чачка. Председник оцењивачке комисије која је извршила анализу фарме „Агрочоке“ директор Пољопривредне стручне службе Сента Јосип Чешљар указао је да су сагледали организацију рада на фарми на којој се узгајају говеда расе лимузин за приплод и тов. Фарма говеда „Агрочоке“ је релативно млада јер је основана пре нешто више од две године, а запат је увезен из Мађарске и Француске. На фарми су 63 приплодне краве, два приплодна бика и 25 јуница, као и 94 јунади у тову.

На нашем терену, на подручју општина Сента, Ада, Чока и Кањижа, имамо највише грла товних раса, око 1.200 уматичених грла са тенденцијом раста. Наша оцена је да је на фарми „Агрочоке“ изабрана квалитетна раса и  домаћин испуњава све услове за одржив развој и опстанак фарме. Задруга „Агрочока“ је прихватила споразум са Удружењем „Агропрофит“ о укључивању ове фарме и ове технологије узгоја  у програм едукације за узгајиваче товних раса по систему крава-теле, што подразумева коришћење пашњака према биолошким потребама фарме.                             

ФОТО: Агросервис Нови Сад

Фарма „Агрочоке“ је на површини од 2.148 квадратних метара, а за исхрану говеда користи се производи са 20 хектара оранице док се за испашу планира коришћење 90 хектара пашњака. – Част ми је што смо завредили овај сертификат, што је признање за наш досадашњи труд, такође и обавеза да наставимо да будемо на високом нивоу. Ово нам је ветар у леђа да будемо најбољи у свом послу – рекао је директор ЗЗ„Агрочока“ Милош Петровић.

Председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов Бизоњ истиче да је „Агрочока“ једна млада успешна задруга, која за само неколико година пословања бележи запажене резултате у сточарској производњи, што је у задружном сектору реткост.Свесни смо у каквој ситуацији је сточарство у нашиој земљи па је тим више успех задруге у Чоки за сваку похвалу.

Председник „Агропрофита“ Чедомир Кецо је истакао да су добре вести у  унапређењу товног говедарства, јер од 2009. године до данас успели смо да Србија буде водећа држава у региону по броју квалитетних говеда чисте товне расе, који је са 450 повећан на 11.000 грла, очекујући да када се евиденција сведе за целу ову годину биће најмање 18.000 отељених крава. Највише ценимо што су то препознали млади пољопривредници који се овим послом озбиљно баве. О товном говедарству у региону и ЕУ, Чедомир Кецо је рекао:Товне расе које имамо  прихватају товљачи за тов и углавном се таква роба у напредним земљама продаје скупље и брже. Још није јасно зашто су настале промене на тржишту јунећег меса – постоји потражња за добро утовљеном јунади (маснијој) тежине од 650-800 килограма. По квалитету товних раса постајемо конкурентни и интересантни за пробирљиве купце јунећег меса. Тренутно тржиште се определило за изразито товне и масније расе. Цене су им у порасту. Уз домаћег сименталца имамо шансу да укрштамо расе и да добијемо још ефикаснији и јефтинији тов. Добри товљачи у региону и свету за тов купују телад од 250-320 килограма, што се показало корисно. Цена ове млађе јунади се креће до 3,50 евра по килограму. Ова цена одгајиваче у ЕУ задовољава, јер ово теле користи млеко краве, најчешће на пашњаку 4-5 месеци.Кецо је истакао потребу да се за даље ширење пашњачког говедарства оформи едукатувни центар у Чоки, јер на подручју ове општине и околини има око 3.000 грла у узгоју по систему „крава-теле”. Због тога, како је рекао, очекује се подршка локалне управе. Удружење за овај посао понудиће партнерство Пољоприврендом факултету у Новом Саду, Вишој пољопривредној школи у Шапцу и Институту за ветерину у Нишу. На овом скупу у Чоки посебно признање одато је одгајивачима квалитетних товних раса,  који су се појавили по први пут у историји на Пољопривредном сајму у Новом Саду.

ФОТО: Агросервис Нови Сад

Награђени товљачи из Производне групе „Агропрофита” на Пољопривредном сајму у Новом Саду: Тибор Берзе (Утрине), Младен Јанчић (Српски Крстур), Адам Бугар млађи (Ечка), Мирослав Киш (Верушић), Миленко Чутовић (Чачак).

                                                                                                                                                        Б.Гулан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *