Sistemska rehabilitacija zadruga

Šansa polјoprivrednika, je u udruživanju. Samo tako će ostvariti svoje cilјeve, postati konkurentni opstati i ostati. U suprotnom ne da će propasti, nego će nestati

Branislav Gulan

 

I pored toga što je zadrugarstvo u Srbiji, a pre toga u SFRJ, osporavano i decenijama sistemski uništavano, poverenje zadrugara je veoma brzo vraćeno. Pokretanjem akcije ,,500 zadruga u 500 sela’’, čiji cilј ujednačeni regionalni razvoj u Srbiji, vraćen je i duh zadrugarstvu. Za samo dve godine, od aprila 2017. do početka  2019. godine, osnovano je 350 novih zadruga (bilo je 1.543 zadruge u Srbiji aprila 2017. godine). Tako je promenjena zadrugarska mapa Srbije, jer je broj polјoprivrednih zadruga značajno povećan.  Projekat je prerastao u misiju sa jasnom vizijom i realnim  izgledima da se spasi Srbija pražnjenja i odumiranja. Jer, godišnej umre u Srbiji oko 102.000 žitelja, a rodi se najviuše 65.000 što je na nivou Prvog svetskog rata. To treba da pomogne i budući nacionalni savet za spas sela.

Šansa polјoprivrednika, žitelja sela je u udruživanj!. Samo tako će ostvariti svoje cilјeve, postati konkurentni, opstati i ostati. U suprotnom će ih veliki ,,pojesti’’ pa će ne propasti, već nestati. Cilј ove akcije je da se pomognu mali polјoprivrednici, sa posedom do 2,5 hektara, pre svega, na jugu Srbije. Vlada Srbije je 2017. godine odlučila da sa 25 miliona evra bespovratno pomogne razvoj zadrugarstva u Srbiji, u naredne tri godine. Već prve, 2017. godine dodelјeno je bespovratno 196 miliona dinara za 22 zadruge u Srbiji, a u 2018. godini taj iznos je povećan za četiri puta. Po odluci Vlade Srbije 800 miliona dinara  dodelјeno je za 73 zadruge. Sa tim novcem je već pomognut život za 4.600 porodica. Akcija je nastavlјena i u 2019. godini kada se planira da se sa 700 miliona dinara bespovratnog novca pomogne oko 70 zadruga. Cilj je da bude što više specijalizovanih zadruga. Po rečima Milana Krkobabića, ministra u Vladi zaduženog zaregionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, 2019. Godien novac će bespovratno dbiti oko 70 postojećih i novoformiranih zadruga. Oni koji formiraju nove zadruge mogu da računaju na 7,5 miliona dinara pomoći za kupovinu mehanizacije, osnovnog stada i višegodišnjih zasada. Postojeće zadruge dobiće do 15 miliona dinara, a složene zadruge 60 miliona dinara.

Krenulo se i u osnivanje složenih zadruga, poput nekadašnjih kombinata koje smo ukinuli. Sad im se ponovo vraćamo kroz osnivanje složenih zadruga. Prva je osnovana u Arilјu, a nosialc je osnivanja ,,Eko voće“. Ovo je i prvi put za poslednjih sedam decenija da se zadrugarstvo u Srbiji pomaže novčano. Po prvi put u Srbiji jedan projekat nema opoziciju, a to je projekat ,,500 zadruga u 500 sela’’. Od aprila 2017. za dve godine  osnovano je 350 novih zadruga. Do početka akcije Srbija je bila zemlјa u kojoj se godišnje gasilo 100 zadruga!

To je i sredstvo za brže koračaanje ka razvijenim zemlјama, u kojima je zadrugarstvo značajan činilac ekonomskog razvoja. Podsetimo u svetu je danas oko milijarda zadrugara organizovanih u više od 750.000 zadruga. A, oko tri milijarde lјudi posredno ili neposredno zarađuje zahvalјujući saradnji sa zadrugama. Pomaže se i stočarima i voćarima i pčelarima povrtarima, proizvođačima lekovitog bila, zabeleženo krajem 2018. godine.

( Autor je publicista i  agroanalitičar)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *