U SRBIJI OBELEŽEN SVETSKI DAN JABUKA 2016.

Voće koje ima kupca!

Jabuke se u Srbiji gaje na oko 24.000 hektara. U poslednje tri godine prosečna godišnja proizvodnja je veća od 300.000 tona. U 2015. godini izvoz jabuka u Srbiju doneo 102 milion dolara

Dan jabuke 20. oktobar u svetu je prvi put obeležen 1990. godine, s cilјem ukazivanja na zdravstveni značaj tog voća i da bi se demonstrirale mnogobrojne sorte jabuke. Kada je reč o proizvodnji ovog voća, prema podacima Privredne komore Srbije, u 2016. godini očekuje se proizvodnja od od oko 350.0000 tona. Najviše ovog voća se izvozi u Rusiju, pa je u 2015. godini od tog plasmana voća u zemlju je stiglo oko 100 miliona dolara. I proizvodnja  i izvoz svake godine rastu. Najbolji dokaz je da je u 2014. godini devizni prihod bio 76 miliona dolara. Najveći proizvođači jabuke u Evropi su Polјska, Italija, Francuska i Nemačka, a ukupna proizvodnja tog voća u EU u 2013. godini, bila je blizu 12 miliona tona.

 

Istovremeno Srbija i uvozi jabuke. Ponajviše iz Polјske, Italije i Makedonije i u 2015. godini  je uvezla tog voća za 17 miliona dolara. Rast uvoza je bio veoma velik, ako se zna da je u 2014. godini bilo kupljeno za 7,5 miliona dolara. Najveće površine pod jabuklama u Srbiji su u opštinama Subotica, Smederevo, Grocka i Čačak, dok se poslednjih godina intenzivno podižu novi zasadi najviše u Vojvodini, Fruškoj gori i Šumadiji.

 

Rast proizvodnje i izvoza

U zapadnoj Srbiji u toku je berba jabuka koje su ove godine odličnog kvaliteta i ima ih u ogromnim količinama. Biće dovoljno za domaće tržište, ali i za izvoz. Ove godine za razliku od sorte „greni smit“, koja ima lošu cenu i malo je tražena, sorta „ajdared“ je najtraženija i gotovo kompletan rod mogao bi da završi na ruskom tržištu. Profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta dr Zoran Keserović ističe, da rod jabuka kao i njihov izvoz, poslednjih godina imaju ogroman rast.

To pokazuje i značajan rast voćnjaka u Srbiji. Ali, rast proizvodnje i izvoza ne prate i cene. Primera radi, prodajna cena „greni smita“ u otkupu sad je 40 dinara za kilogram prve klase, a druga klasa je od 28 do 30 dinara. Prema podacima sa tržišta ,,Ajdared’’ je najtraženija sorta i ima dobru cenu, ne zahteva neke posebne uslove u tehnologiji gajenja tako da u našim uslovima ova sorta daje najbolјe rezultate imajući u vidu činjenicu da su u EU odustali od proizvodnje ove sorte. To je šansa da mi prodamo ‘’ajdared’’ na ruskom tržistu, kažu stručnjaci.

 

Jabuka – bogatstvo vitamina

Postoji više od 7.000 različitih sorti jabuka. Jabuka spada u veoma korisne namirnice, jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i magnezijumom. U tom voću ima 85 do 90 odsto vode. Jača imunološki sistem organizma, a ima uticaja i u borbi protiv virusa, bakterija, a štiti organizam i od prehlade. Kada je reč o proizvodnji u Srbiji, prosečni prinosi jabuka po hektaru su 10,7 tona. Istovremeno u Evropskoj uniji je to znatno više. Primera radi, u Austriji se po hektaru proizvede 90, Holandiji po 50, a u Sloveniji prosečno po 38 tona jabuka. Takvu proizvodnju im omogućavaju u subvencijew koje su čak 10 puta veće nego u Srbiji. Najbolji dokaz takvog stanja je da Srbija za šest godina ima subvencije u poljoprivredi od 175 miliona evra. One u susednoj Hrvatskoj iznose oko dve milijarde evra za šest godina, ili prosečno godišnje 332 miliona evra. Da bi bili konkurentni u agraru sa Evropom kojoj težimo, potrebno je da Agrarni budžet bude 10 odsto ukupnog budžeta Republike Srbije, navodi agrarni analitičar Milan Prostran. Jer, on sad iznosi tek nešto više od dva odsto. To je i suprotno zakonu, koji predviđa da to bude najmanje pet odsto! Zatim, nužno je da se obavi zaštita geografskog porekla, da se dobije bitka za kvalitet, autentičnost i autohtonost proizvoda.

Virtuelna promocija voćnjaka

Povodom Svetskog dana jabuka (20. oktobar), kompanija ,,Delta Agrar’’ koja se bavi voćarstvom na 500 hektara, priredila je virtuelnu promociju svog voćnjaka jabuka u Čelarevu koji se prostire na 400 hektara i koji je najveći voćnjak u jugoistočnoj Evropi. Cilj je bio da se predstavi kako se koristi tehnologija u procesu proizvodnje i skladištenja jabuka. U voćnjaku ,,Delta Agrara’’ u Čelarevu, do sada je proizvedneo 90 miliona kilograma jabuka. Samo u ovoj godini očekuje se proizvodnja od 20 miliona kilograma ovog voća. Jabuke se najviše izvoze na tržište Ruske federacije.

Prosečni prinosi jabuka u voćnjaku u Čelarevu su preko 70 tona po hektaru, a od njegovog podizanja 2007. pa do danas ubrano je 90 miliona kilograma jabuka, koje su snabdevale tržište Srbije, ali se i izvozile najviše u Rusiju i zemlјe EU. U planu je i proširenje voćnjaka i asortimana sa još četiri nove klupske sorte. Srbija se nalazi među 12 najvećih svetskih proizvođača jabuka, a u Evropi zauzima peto mesto, naglašava je Zoran Đogić, menadžer za voćarstvo i vionogradarstvo u ,,Delta Agraru’’. Našoj kompaniji nije cilј da sama uzgaja jabuke, već da kao veliki sistem organizuje proizvodnju velikog broja manjih proizvođača i da im svojom logistikom obezbedi plasman robe na globalnom tržištu. I proizvodnju i prodaju sad ćemo povećati jer je ,,Delta Agrar’’ dobila licencu za proizvodnju još jedne prestižne klupske sorte – ,,Evelina’’.  Do sada su se već dokazale klupske sorte ,,Pink’’, ,,Lady’’, ,,Kiku’’ i ,,Modi’’, koje predstavljaju i krunu proizvodnje jabuka u ovoj kompaniji.

On je naglasio da je za realizovanje takvog plana potrebno finansijski pomoći male proizvođače, selјake i farmere, jer moderan uzgoj jabuka traži ulaganja koja prosečan proizvođač ne može da priušti. „Sistem kreditiranja i subvencija pod povolјnim uslovima mogao bi Srbiju učiniti respektabilnim proizvođačem jabuka i time bi se obezbedila egzistencija velikog broja seoskih porodica, a samim tim i promena demografske slike, odnosno očuvanje srpskog sela“, istakao je Đogić.

Proizvodnja voća u Srbiji

Inače, u 2015. godini u Srbiji je ostvaena proizvodnja voća od 1,3 miliona tona, što je bilo više za 13,4 odsot u odnosu na prethodnu godinu. Znatno bolji prinos ostvarile su jabuke koje su u 2015. godini lane dale rod od 355.664 tone. Odmah iza njih su bile breskve sa 96.502 tona, maline sa 66.176 tona i jagode sa 26.036 tona…

Od ukupno 454.444 tona voća koje je u 2015. godini izvezeno iz Srbije ostvaren je prihod od 583,4 miliona dolara, što je bilo za 5,6 odsto više od odnosu na 2014. godinu. Jabuke su donele u zemlju 102 miliona dolara. Otkupna cena jabuka u zemlji je bila od 50 do 120 dinara po kilogramu. Istovremeno u 2015. godini Srbija je uvezla 282.984 tone voća za šta je potrošila 201,4 miliona dolara. U uvozu su dominirale banane za 44 miliona dolara, pomorandže za 21,7 miliona dolara, lešnik za 8,6 miliona dolara…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *