УОБИЧАЈЕНИ ДАН У МИНИСТАРСТВУ ЗА БРИГУ О СЕЛУ: Потписани уговори за доделу 81 куће

„У министарству се ради „као на траци“. Од 300 сеоских кућа које су људи широм Србије изабрали, данас је у Палати Србија потписан још 81 уговор за њихову куповину“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

„Конкурс је у пуном јеку, захтеви свакодневно стижу, наставићемо са доделом истим ритмом“ додао је Кркобабић.

Насмејана лица младих парова, пољопривредника и пољопривредница била су украс сале у Палати Србија, а представници локалних самоуправа у које ови добитници иду, својим потписом дали су подршку враћању живота у сеоске средине својих општина.

„Желели смо да из Обреновца одемо у неку чистију средину и тамо живимо и проширимо своју породицу. После мало тражења изабрали смо Крупањ, кућа нам се одмах допала, пространа са великом окућницом. Ја сам од почетка веровала да ће бити наша! Радујемо се новом животу, узбуђени смо и уплашени у исто време, али мислимо да је прави живот управо на селу“ била је искрена добитница средстава Јована Аћимовић.

Четворочлана породица Михајловић која из Краљева одлази у село Јарчев има јасне планове „Корона нам је помогла да схватимо да се лепше живи у природи, на отвореном простору, у кући уместо у стану. Гајићемо за почетак шљиве, производити ракију и џем.“ изјавио је Александар Михајловић.

Међу данашњим потписницима је 65 брачних и ванбрачних парова, седам самохраних родитеља и девет младих пољопривредника и пољопривредница. Већина је до сада живела у заједници, али има доста њих који су за свој кров над главом плаћали месечни закуп.

Професије добитника су разне – од професора књижевности и филозофије, хемичара, архитекти, ветеринара, економиста, инжењера, програмера, учитеља, васпитача до медицинских радника, механичара, стаклорезаца, пољопривредних техничара, конобара, фризера, трговаца, кројача…

До сада је највише захтева стигло је из општина Бачка Паланка (села Гајдобра, Пивнице, Силбаш, Обровац и Товаришево) и Кикинда (Наково, Банатска Топола, Башаид, Руско село, Иђош, Нови Козарци) а за њима су села општина Шид, Кикинда, Алексинац, Пирот, Свилајнац, Житорађа…

Просек досадашњих подносилаца пријаве је 30 година живота, а просечна цена сеоске куће са окућницом је 1.081.159 динара.

Средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава, а најкасније до 1. новембра 2021. године.

Ова уредба Владе Републике Србије предвиђа 1,2 милиона динара као максималан износ за једну сеоску кућу са окућницом, а додељује се младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота. Досада су потпсуиани уговори о дели 95 кућа на поклон У провм кругу је било 14, а сад још 81. Овогодишњим конкурсом предвиђеноп је зуа додлчеу кућа 500 милиоан динара.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран.

                                                                                                    Б. Гулан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *