VLADA SRBIJE ODLUČILA: Selima po 500.000 dinara za Miholјske susrete

Milan Krkobabić: Za ovaj program u budžetu Republike Srbije opredelјeno je ukupno 43 miliona dinara, a maksimalan iznos koji se odobrava po jednoj prijavi iznosi 500.000 hilјada dinara. U 2021. godini čak 961 selo se takmičilo i družilo u najrazličitijim disciplinama, a o tome koliko je ova manifestacija naišla na izuzetno pozitivan prijem svedoči broj od oko 100.000 učesnika i posetilaca.

 „U Srbiji je prošle godine u ,,Miholјskim susretima“ ulestvovalo 961 selo. Dražva je i uv oovj godinmji za te susrete odobrila 500.000 dinara, a  u 2022. godini se očekije učešće još većeg broja sela. Novac im je odboren pa već sad mogu da počneu sa prioremama“ izjavio ministar za brigu o selu Milan Krkobabić povodom  objavlјenog konkursa.

Ministarstvo za brigu o selu, 29. marta 2022. Ggodine,  zvanično je  raspisalo još jedan javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, i to za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholјski susreti sela“.

Jednodnevna ili višednevna manifestacija može se održati u svim naselјenim mestima – selima na teritoriji Republike Srbije (izvan gradskih, opštinskih sedišta i prigradskih naselјa).  Podnosilac prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Republike Srbije, koje same osmišlјavaju program trajanje i mesto održavanja za manifestaciju „Miholјski susreti sela“, Predviđeno je da se manifestacije održavaju od 28. juna do 1. decembra 2022. godine.

Za ovaj program u budžetu Republike Srbije opredelјeno je ukupno 43 miliona dinara, a maksimalan iznos koji se odobrava po jednoj prijavi iznosi 500.000 hilјada dinara.

Konkurs traje do 29. aprila 2022. godine.

U 2021. godini za ovaj program izdvojeno je 30,5 miliona dinara i 68 jedinica lokalnih samouprava dobile su sredstva za održavanje ove manifestacije u svojim selima.

U 2021. godini čak 961 selo se takmičilo i družilo u najrazličitijim disciplinama, a o tome koliko je ova manifestacija naišla na izuzetno pozitivan prijem svedoči broj od oko 100.000 učesnika i posetilaca.

Aktivnosti, u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave, mogu biti iz oblasti dramskih umetnosti, književnosti, literarnih veština i drugih umetnosti (takmičenja u pevanju, recitaciji, glumi, slikanju, itd.), održavanja sportskih takmičenja, promovisanja očuvanja i unapređenja starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrade umetnina i predmeta domaće radinosti, kao i ostale aktivnosti u kojima stanovnici sela mogu pokazati svoja znanja i veštine i u njima se takmičiti.

Cilј je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa. (B.Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *