650 година од маричке опомене

Срби имају Косовски завет као колективну обједињујућу свест. Док је Косова у души биће и будућности за српски народ. Само, народ нам се непрестано круни, расипа и а државе множе и слабе.

Можда смо колективно потценили значај катастрофе из битке на Марици?

Цар Душан је умро крајем 1355. године и битка на Марици се догодила након 16 година (линк). Од катастрофе на Марици до боја на Косову прошло је непуних 18 година.

Рођен сам дан пред 600 година од битке на Марици а још увек малолетан био сам на обележавању 600 година од боја на Косову на Газиместану.

Од смрти цара Душана до косовског боја прошле су 33 године и 6 месеци. То је упоредиво са временом од 1989, или од 24.4.1987. „Нико не сме да вас бије“ (линк) до данас.

Тренутно ескалира сукоб између Јевреја и Палестинаца (линк) и изгледа да су Јевреји научили лекцију коју Срби нису, а то је поука из боја на Марици: треба увек бити будан, опрезан и спреман за борбу.

Могуће је направити мноштво паралела у вези са политичком, демографском и економском ситуацијом на Балкану тада и данас. Чак и додавање Блиског истока не би умањило подударности, па и руско-украјинског сукоба и стања у Западној Европи.

И Црна смрт (линк) (1347-1351) могла би да се упореди са економском кризом из 1980-1981 која је довела до распада Југославије и источног социјалистичког блока, или са садашњим стањем у вези са пандемијом COVID-19 и демографском катастрофом у Европи и приливом, или најездом, младог становништва из подручја исламске вероисповести са демографском експлозијом.

Јевреји су у Холокаусту научили лекцију да им се катастрофа попут Маричке битке не сме догодити. Јевреји ће победити јер немају избора.

Е сад, шта ће бити са Европом и Србијом у њој за 16 или 18 година?

Ко не памти, изнова проживљава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *