Broj goveda u Srbiji i njihov značaj

Посета председника Србије фабрици за прераду меса „Срем Шид“ мотивисала ме је да проверим историјске податке о броју говеда у Србији, да видим динамику робне размене, а онда и значај говедарства за пољопривредно-прехрамбени сектор.

(http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/3224570/vucic-posetio-fabriku-za-preradu-mesa-srem-sid.html)

Најмањи број говеда у последњих стотинак година забележен је у 2016, када их је било 892 хиљаде, да би у 2017. дошло до раста за 0,7% на 899 хиљада. Рекордaн број говеда у Србији био је у 1975. години – 2.649 хиљада.

Ма колико изгледало немогуће, лепо је пожелети, и у том правцу деловати мерама, да се број говеда, за пет година, удвостручи. Ово је добро као одабир правог правца (без слепог истицања да ЕУ нема алтернативу…), јер су ефекти повећања броја говеда по укупну пољопривредну производњу вишеструки, а и за становништво које још увек има по неко грло. Некада је свако домаћинство у селу имало бар по једну краву (ради личних потреба за млеком, сиром…), док је сада права реткост наћи једну једину краву у неком селу.

Удео говеда у вредности пољопривредне производње у Србији износила је 5,3% у 2016. (http://publikacije.stat.gov.rs/G2017/Pdf/G201710101.pdf) али овом податку треба додати и производњу млека, чији је удео 6,1%. Највећи удео у вредности пољопривредне производње имала су жита (28,6%), испред воћа (10,5%), индустријског биља (10,3%), свиња (9,4%), поврћа (7,1%) и вина (6,7%). Велики извоз житарица из Србије последица је смањеног сточног фонда и повећање сточног фонда требало би да утиче на смањивање ових вишкова и повећање удела сточарске производње (27,1%) у односу на биљну производњу (70,4%).

Осим у производњи млекарске индустрије говеда имају значај и у кожарској. У прилогу су подаци о извозу одабраних производа живих говеда, говедине и кожарске индустрије. Збирна вредност одабраних производа повећана је за 28,9% у прва четири месеца 2018, са 33,8 на 43,6 милиона евра.

Унутрашња тражња за говедином, млеком и млечним производима, производима од коже, смањиваће се у будућности у складу са демографским падом. Раст извоза свих производа у вези са говедарством требало би да дејствује у супротном правцу, а у односу на стихију која обара број говеда још од 1975.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *