Broj putničkih vozila na 100 stanovnika u 2018 po opštinama i oblastima Srbije

Католички (и протестантски…) Божић је за мене статистички празник јер тог дана РЗС објављује (https://publikacije.stat.gov.rs/G2019/pdf/G201913046.pdf) статистички годишњак Општине и региони у Републици Србији. Из ових детаљних података свашта се може дознати о специфичностима одређених крајева Србије. Стога следи серија табела показатеља по општинама, попут концентрације свиња и оваца на 100 становника, нивоа инвестиција по становнику и запосленом, туристичком интензитету, и других корисних информација.

Прилажем табелу о концентрацији путничких аутомобила на 100 становника. Податак о броју аутомобила, на жалост, не садржи поделу на службена и приватна возила јер наш народ, и у приватним предузећима и у јавном сектору, много воли да вози службена возила како не би трошио своја приватна (уколико их има). Из овог разлога, на пример, највећа концентрација возила на 100 становника у централним градским општинама Београда не мора да буде последица највишег стандарда њихових становника, већ концентрације јавних и приватних предузећа.

Општине из Карађорђеве источне Србије, претежно влашке, у врху листе (Петровац на Млави, Свилајнац, Кучево, Деспотовац, Мало Црниће, Ћуприја, Голубац, Жабари, Велико Градиште и Неготин) указују на гурбетски карактер становништва које воли да буде лако покретно. Први су се из титове Југославије разбежали, чим се стекла могућност да се ради у Немачкој и Аустрији, па да се са половним мерцедесима проводе годишњи одмори у местима рођења.

Најмањи број возила у Босилевграду и Димитровграду опет има етничко обележје јер су ово бугарске општине, али са привредним растом Бугарске не треба сумњати да ће се и оне моторизовати, уколико се сво становништво не исели у блиску Софију, или не оде где и Власи. Миљан Вукомановић ми је скренуо пажњу да Бугари из ових општина радије возе аутомобиле регистроване у Бугарској због нижих пореза и већих могућности коришћења, али ко би све ове локалне специфичности могао да сазна?

Остале етничке групе се од Срба не издвајају ни навише ни наниже.

Број аутомобила на 100 становника, сем што не издваја службене од приватних, не пружа нам ни информације о старости возила, просечној цени итд.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *