Demistifikacija kineske ekonomije u srpskom izdanju

Издавачка кућа Албатрос Плус објавила је у хиљаду примерака књигу кинеског економисте Џастин Јифу Лина „Демистификација кинеске економије“ која на најлепши могући начин објашњава кинеско „чудо“, доводећи читаоца до пуног разумевања вишевековних и вишедеценијских процеса у Кини. Да је величина у једноставности доказује овај кинески економиста својим широким погледом на више различитих друштвених појава, како би објаснио економска кретања.

Предговор завршава следећим мислима. „Интелектуалци у Кини и другим земљама у развоју требало би да продубе своје разумевање сопствених држава у свим аспектима – политичке, економске и друге друштвене димензије. Тако ће моћи креативно да изграде теоријски оквир у коме ће објаснити суштину, изазове и прилике с којима се сусреће модернизација њихових земаља. Ова књига написана је с тим циљем и надам се да ће демистификација кинеских успеха и падова у прошлости успети да објасни будући развој Кине, али и осталих земаља у развоју“.

У књизи се налази много инспиративних мисли и идеја, али и критика (или одбрана Кине) западних економиста да у већини ставова у погледу Кине греше, јер не разумеју њену сложеност. Основни проблем, према Џастину, економских програма које земљама нуде и предлажу ММФ и Светска Банка, произилази из чињенице да је економска теорија моделски формирана да објасни функционисање најразвијенијих земаља, и да примене таквих програма у другачијим системима, условима и окружењу дају сасвим другачије резултате од очекиваних.

Књига се састоји из 13 поглавља и обухвата веома дуг историјски период, а како би објаснила садашње економске резултате у Кини. Објашњава и планове у погледу развоја сеоских средина, дерегулације финансијског сектора, реформе великих јавних предузећа, а све су то области у којима се очекује даљи економски раст Кине.

За сваког ко жели да разуме Кину као нову економску силу, али и да размисли о бољој будућности Србије, без путева који немају алтернативу, и без „болних реформи“ које ће дати резултате у будућности, ово ја права књига. А толико је једноставна, у својој генијалности, да је може прочитати свако, без неопходних економских предзнања. Економију у њеном најлепшем виду научиће читајући ову књигу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *