IP 29: Razni sokovi od voća i povrća i sok od jabuke

Мудри људи у свету и у Србији предвиђају да ће се будући ратови водити око воде као природног ресурса који ће бити све мање доступан нарастајућој човеколикој популацији. Људи је све више, а извора је све мање, па ће они многољуднији и са гушће насељених простора нападати оне мањељудне у проређеним територијама пуним воде. Гледам ирско-канадску серију „Викинзи“ и ова теза ми изгледа сасвим веродостојном, али ипак живимо у 21 веку, а не на прелазу из осмог у девети век, а да би веровали у модерно варварство. Данас се користе суптилније методе и технике, попут страних директних инвестиција. Било би добро сазнати колико је већ фабрика воде и сокова у страном власништву, а ради евентуалних сушних година када пресуше природни извори, а прерађена вода и сокови крену путем профита ка иностранству, сасвим легално у добу слободне трговине. Но, удаљих се ја од ових сокића који су ми били мотив.

Извоз неферметисаних сокова од воћа и поврћа вредео је 1,9 милијарди евра у 2014г и Србија је (? или компаније лоциране у Србији) имала извоз вредан 16,1 милиона евра што је око 0,9% од укупног светског. Била је и на више од 1% у 2012 и 2013г. У 2015г и у ранијим годинама Србија је имала већу вредност извоза од збирне вредности свих земаља које је окружују, и то је лепа вест. Највећи извозници ових врста сокова јесу Тајланд, Холандија и Пољска, а Србија је на 29 месту.

Из Србије сокови разни иду највише двоједном народу: Аустријанцима (4,9 милиона евра) и Немцима (4,6), а затим Русима (2,6) и Американцима (0,6 милиона евра). Било би добро да је ово редослед љубави коју српски народ прима од иностраних политичара, али, на жалост, није.

Код сокова од јабуке стојимо релативно боље, на 24 месту у свету, али при апсолутно мањој вредности извоза – 5,7 милиона евра у 2014г, па 8,2 милиона у 2015г, чиме смо напредовали за два места, испред Португалије и Белгије.

И овде је двоједан народ на првим местима, у нашем извозу, Аустрија са 3,6 милиона евра и Немачка са 2,2 милиона евра, испред САД, Мађарске и Италије. И ово би било лепо да је редослед љубави коју примамо, ал` су још модрице од батина присутне.

И тако, чича мича и готова прича.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *