IP 38: Razne štampane stvari

Овај прилог тенденциозно враћа ведрину у наше пословне активности, јер ако се не могу продати новине и књиге, а оно се могу продати свакакве штампане ствари, уколико садрже употребну вредност. У тој категорији разних штампаних ствари (ХС 491199) предузећа из Србије нису баш добро стајала до 2014 године, али је у 2015г дошло до запажених резултата.

У овој категорији производа вредност светског извоза повећана је са 2.352 милиона евра у 2008г, на 3.246 милиона евра у 2014г, што доказује да је упркос паду читалачких склоности, склоност ка материјалном, па било то и неки папири, и то не рекламни, и даље јака.

У 2014г највећи извозници потицали су из САД (555 милиона евра), Немачке (326) и Кине (313), а Србија је била на 48. месту са 5,8 милиона евра. Испред Србије, од земаља у окружењу били су: Румунија, Грчка (не граничимо се, али су се дивно наслагале у рангу, од 35. до 37. места), и Мађарска, а Хрватска је била 3 места иза Србије, док су остале земље имале мању вредност извоза од једног милиона евра. У 2015г. извоз из Србије повећан је на 12,3 милиона евра и Србија је напредовала у рангу за више од 10, а можда и 15 места. Имала је већи извоз од свих земаља у окружењу.

У табелама су дати подаци о извозу и увозу по земљама, а текстић је настао услед немогућности да пронађем савременија средства пропаганде: филмове. Још када би дошли до података о томе колико времена наши несрећни суграђани проведу уз стране ТВ канале, уколико стигну од парова и сличних глупости, распрштили би смо себи жељу да више икада реч једну напишемо.

Но, уместо више речи, ту је цитат великог Сабата:

–         Kada bi ste vi odlučivali, ni škole ne bi postojale. Ako se ne varam, vi ste zacelo pristalica nepismenosti.

–         Nemci su 1933. godine bili jedan od najpismenijih naroda na svetu. Kada ljudi ne bi znali da čitaju, barem ih ne bi svakodnevno zaglupljivale novine i revije. Na žalost, čak i da su nepismeni, tu su i druga čuda napretka: radio i televizija. Deci bi trebalo probiti bubne opne i iskopati oči. Ali, taj program bi se teško dao izvesti.

–         Razbacujte se sofizmima koliko vam drago, svetlost će uvek pobeđivati mrak, a dobro odnositi pobedu nad zlom. Neznanje je zlo.

–         Do sada je, gospođice draga, zlo uvek pobeđivalo dobro.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *